Kilencfős családot mészárolt le két orosz katona Ukrajnában

2023. október 31. – 23:20

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vettek Oroszországban két katonát, akik ellen az a vád, hogy meggyilkoltak Ukrajnában egy kilencfős családot, köztük gyerekeket. A Guardian azt írja, hogy a kelet-ukrajnai, orosz megszállás alatt álló Volnovaha településen hangtompítós gépfegyverekkel ölték meg álmában a teljes családot.

Ez az első eset, hogy az orosz kormány felelősségre vonja a saját katonáit az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekért, miközben 2022 óta több tucat hasonló esetre derült már fény, mint például a bucsai vérengzés, ahol hiába sikerült név és arc alapján is azonosítani a gyilkosokat, az oroszok azóta sem vontak senkit emiatt felelősségre, sőt, a több tucat ártatlan civil megöléséért Vlagyimir Putyin még ki is tüntette a halálbrigádot hősies viselkedésükért és bátorságukért.

Az oroszok annyit árultak el, hogy két katona Kelet-Oroszországból jött, és valamiféle belső konfliktussal magyarázzák a gyilkosság indítékait. Az orosz interneten terjedő fotókon szitává lőtt holttesteket látni, köztük olyanokat, akiket összeölelkezve gyilkoltak meg az oroszok. Az ukránok szerint a gyilkosság október 27-én történt, és azért kellett meghalnia az egész családnak, mert nem voltak hajlandóak odaadni a házukat az orosz megszállóknak.

Újabb orosz oligarcha rabláncon

Az EU-s szankciók megsértése, pénzmosás és adócsalás miatt őrizetbe vették Franciaországban Alekszej Kuzmicsevet. A BBC írja, hogy Putyin szövetségesének párizsi és St. Tropez-ban található ingatlanjain egyszerre tartott razziát a rendőrség. A milliárdos lefoglalták két jachtját is a Riviérán.

Az Alfa Group pénzügyi konzorcium 61 éves társalapítója a Forbes szerint benne van a világ 500 leggazdagabb emberében a 6,4 milliárd dolláros vagyonával. Nem véletlen, hogy az egyik legnagyobb hatalmú orosz üzletembernek tartják, akinek nagyon szoros a viszonya Putyinnal.

Kuzmicsev a kevés gazdag oroszok egyike, aki az orosz katonai megszállás után sem költözött haza, hanem maradt Európában, sőt, maga kérvényezte, hogy mentesítsék az oroszokat érő szankciók alól. Ezzel kapcsolatban most novemberben vizsgálták volna az ügyét.

Robbanás egy orosz lőszergyárban

Oroszország egyik legnagyobb lőszergyárában robbanás történt a Moszkvától jó ezer kilométerre található Perm régióban.

A Moscow Times írja, hogy a Szolikamszk lőszergyárban történt robbanásnak nincsenek áldozatai. Más beszámolók szerint a robbanástól csak az ajtók és ablakok törtek ki, de nem ütött ki a tűz, és a gyárban sem kellett leállítani a munkát.

A Szolikamszk a Szpechimijához, Oroszország legnagyobb puskapor- és robbanóanyag-előállítójához tartozik, amit 2021-ben tett Ukrajna szankciós listára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!