Meghalt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

2023. október 30. – 18:50

frissítve

Meghalt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszél a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjában részt vevő Gebi Kft. fennállásának 40. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Topolyán 2023. szeptember 15-én – Fotó: Molnár Edvárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hatvanhét éves korában meghalt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke – írja a Szabad Magyar Szó.

Pásztor 1956. augusztus 20-án született Törökkanizsán, a diplomáját 1980-ban szerezte az Újvidéki Egyetem Jogi Karán szerzett.

A kilencvenes évektől kezdve volt aktív politikusként, tagja volt a szabadkai városi képviselő-testületnek, tartományi képviselő is volt, az ezredforduló előtti években szövetségi parlamenti képviselő volt.

A Vajdasági Magyar Szövetségbe 1994-ben lépett, 2007-ben az elnöke is lett. Ugyanebben az évben jelölték Szerbia köztársasági elnöki posztjára, a szavazáson a kilenc jelöltből a hatodik lett.

A VMSZ a 2010-es évek során nagyon szoros együttműködést alakított ki a Fidesszel, s ennek köszönhetően is lett a pártnak Európai Parlamenti képviselője, Deli Andor személyében – írja a Szabad Magyar Szó.

Pásztor Istvánt 2021-ben a a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapta.

Halálhírét fia, Pásztor Bálint képviselő jelentette be Facebookon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!