Macron: Jövőre a francia alkotmányba kerül az abortuszhoz való jog

2023. október 30. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök ígéretet tett arra, hogy 2024-re alkotmányba foglalják a nők abortuszhoz való jogát – írta meg a Guardian.

Ahhoz, hogy az abortusz a francia alkotmányba kerülhessen, vagy egy népszavazásra, vagy a francia parlamenti szavaztok háromötödére van szükség, a felső- és alsóházban egyaránt. Macronék az utóbbi utat választják, az alsóházban már tavaly megszavaztak egy határozatot, amelyben az abortusz törvényességét garantálják, majd februárban a szenátus is elfogadta azt a jobboldali pártok ellenkezése mellett.

Macron már egy, a nemzetközi nőnapon írt tweetjében is említette, hogy alkotmányba fogja foglalni az abortuszhoz való jogot, miután a nők univerzális jogai szerinte sérültek 2022-ben, amikor az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróság eltörölte az abortusz alkotmányos védelmét egy 1973-as döntésének felülbírálásával.

Egy 2022-es reprezentatív felmérés szerint Franciaországban az emberek 81 százaléka szerette volna, hogy az abortuszhoz való jogot az alkotmányban is rögzítsék. Nem mindenhol tart ebbe az irányba az abortuszszabályozás Európán belül, Közép-Kelet-Európában például az elmúlt években felerősödtek az abortuszellenes hangok. Tavaly szeptemberben Magyarországon módosítottak az abortusz szabályain, így azoknak a nőknek, akik a terhesség megszakítása mellett döntenek, meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját előtte. Lengyelországban 2020-ban tovább szigorították az abortusz feltételeit, amikor az ország alkotmánybírósága alkotmányellenesnek nyilvánította még a magzat rendellenessége miatti abortuszokat is.

Franciaországban 1975-ben legalizálták az abortuszt, a későbbi években pedig törvényekkel próbáltak javítani annak feltételein, ennek védelmét szeretné Macron jövőre az alkotmánnyal biztosítani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!