Macron: Jövőre a francia alkotmányba kerül az abortuszhoz való jog

2023. október 30. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök ígéretet tett arra, hogy 2024-re alkotmányba foglalják a nők abortuszhoz való jogát – írta meg a Guardian.

Ahhoz, hogy az abortusz a francia alkotmányba kerülhessen, vagy egy népszavazásra, vagy a francia parlamenti szavaztok háromötödére van szükség, a felső- és alsóházban egyaránt. Macronék az utóbbi utat választják, az alsóházban már tavaly megszavaztak egy határozatot, amelyben az abortusz törvényességét garantálják, majd februárban a szenátus is elfogadta azt a jobboldali pártok ellenkezése mellett.

Macron már egy, a nemzetközi nőnapon írt tweetjében is említette, hogy alkotmányba fogja foglalni az abortuszhoz való jogot, miután a nők univerzális jogai szerinte sérültek 2022-ben, amikor az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróság eltörölte az abortusz alkotmányos védelmét egy 1973-as döntésének felülbírálásával.

Egy 2022-es reprezentatív felmérés szerint Franciaországban az emberek 81 százaléka szerette volna, hogy az abortuszhoz való jogot az alkotmányban is rögzítsék. Nem mindenhol tart ebbe az irányba az abortuszszabályozás Európán belül, Közép-Kelet-Európában például az elmúlt években felerősödtek az abortuszellenes hangok. Tavaly szeptemberben Magyarországon módosítottak az abortusz szabályain, így azoknak a nőknek, akik a terhesség megszakítása mellett döntenek, meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját előtte. Lengyelországban 2020-ban tovább szigorították az abortusz feltételeit, amikor az ország alkotmánybírósága alkotmányellenesnek nyilvánította még a magzat rendellenessége miatti abortuszokat is.

Franciaországban 1975-ben legalizálták az abortuszt, a későbbi években pedig törvényekkel próbáltak javítani annak feltételein, ennek védelmét szeretné Macron jövőre az alkotmánnyal biztosítani.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!