Meghalt az iráni középiskolás lány, akit az erkölcsrendészet egy hónapja támadhatott meg a helyi metróban

2023. október 28. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

Iránban egy hónap kómában töltött idő után szombaton meghalt Armita Garavand iráni középiskolás diáklány, aki október elején vitatott körülmények között esett kómába a teheráni metróban – írja az MTI.

Halálát az ifjúsági és sportminisztériumhoz tartozó Borna ügynökség jelentette be. A közlemény szerint a Teheránban élő diáklány intenzív orvosi kezelés és 28 napos kórházi ápolás után a speciális ellátóegységben halt meg.

A 16 éves, kurd régióból származó tinédzser október 1-je óta feküdt egy teheráni kórházban, miután összeesett a fővárosi metróban.

Az összeomlás körülményei ellentmondásosak. A hatóságok azt állították, hogy a tinédzser vérnyomásesés áldozata lett, és tagadták, hogy bármilyen szóbeli vagy fizikai összetűzés történt volna közte az utasokkal vagy a metró személyzetével.

Az orvosok hivatalos véleménye azonban az, hogy a lány agykárosodást okozó esést szenvedett, amelyet folyamatos görcsök kísértek, csökkent agy oxigénellátása, amit agyi ödéma követett, miután hirtelen leesett a vérnyomása.

A nem kormányzati szervezetek szerint azonban a diáklány súlyos sérüléseket szenvedett az erkölcsrendészet tagjai által elkövetett támadásban, akik az iráni nők fátyolviselési kötelezettségének betartatásáért felelősek.

Az ügy alig több mint egy évvel azután történt, hogy 2022. szeptember 16-án őrizetben meghalt Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő, akit az erkölcsrendészet őrizetbe vett, mert állítólag megszegte az iráni nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat. Halála széles körű tiltakozó megmozdulást váltott ki az országban, amely több száz halálos áldozatot követelt és több ezer ember letartóztatásához vezetett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!