Páncélosokkal, hadmérnökosztagokkal és tüzérséggel indította meg szárazföldi támadását az izraeli hadsereg

2023. október 28. – 23:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg péntekről szombatra virradóra kezdte meg szárazföldi műveleteit a Gázai övezet északi részén, ahol egyes jelentések szerint a tengerparti sávban két kilométeres mélységben hatolt be. A Sky News tudósítója szerint a támadás már csak a bevetett erők méretére tekintettel is eltér minden korábbi gázai katonai művelettől, de a csapatok nagy száma ellenére is minden bizonnyal elhúzódóbb lesz a korábbi betöréseknél. Erre utalt szombati nyilatkozatában Herci Haveli izraeli vezérkari főnök és maga Benjámín Netanjahu izraeli miniszterelnök is.

A szárazföldi műveletekről viszonylag keveset tudunk. Az izraeli hadsereg nem részletezi, hogy mi történik, Gázából meg megnehezíti a tudósítást, hogy a pénteken indult bombázásokkal egyidejűleg megszakadt a kommunikáció a területtel. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivőjének legutóbbi, még szombat délelőtti jelentése szerint az izraeli erők egyelőre nem szenvedtek veszteségeket.

Hagari beszámolója szerint az izraeli hadsereg páncélosalakulatok és tüzérség mellett hadmérnökalakulatokat is harcba dobott – az ő feladatuk lehet a kiterjedt alagúthálózatok felderítése és felszámolása. Hagari azt is állította, hogy az izraeli hadsereg a humanitárius segítségnyújtásról is gondoskodik. „Kiszélesítjük humanitárius erőfeszítéseinket, még több teherautót indítunk útnak vízzel és gyógyszerekkel. Azok a gázai polgárok, akik a védett, déli területekre mentek, meg fogják kapni a segítséget” – mondta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!