AI segítségével felnőtt sztárokat változtatnak gyerekké pedofilok a dark weben egy jelentés szerint

2023. október 26. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

A The Internet Watch Foundation (IWF) legfrissebb jelentése szerint gyerekké manipulált ismert színészek fotói terjednek az egyik dark webes fórumon, írja a BBC. Az IWF 15 éve vizsgálja a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket az interneten, felkutatja és eltávolítja az áldozatokról készült tartalmakat. Legfrissebb jelentésében a szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy növekszik a probléma, mert a pedofilok olyan képgenerátorokat használnak, amelyek képesek egyszerű szöveges utasításokból képeket létrehozni.

Az IWF kutatói egy hónapig naplózták az egyik dark webes fórumot, közel 3000 illegális képet találtak. Az elemzők szerint új tendencia, hogy a pedofilok egyetlen képet készítenek gyermekbántalmazások ismert áldozatairól, hogy több másikat is újrageneráljanak belőlük, különböző szexuális visszaélési helyzetekben.

Az egyik mappában 501 olyan képet találtak, amiken egy 9-10 éves gyereket éppen szexuálisan zaklatnak, de az IWF elemzői lekövették azt is, ahogyan a „ragadozók” egy finomhangolt mesterséges intelligenciamodell-fájlt is megosztottak.

Az IWF szerint a rendkívül valósághű képek egy részén hírességek, elsősorban énekesnők, filmsztárok szerepelnek, az őket ábrázoló képeket úgy módosították, mintha gyerekek lennének, az eredmény pedig olyan élethű lett, hogy a laikusok számára megkülönböztethetetlenek az igaziaktól. A jelentésben nem írták le, hogy pontosan kik azok a sztárok, akiknek a fotóival ezt csinálták.

Az IWF egy hónap alatt 11 108 AI-képet vizsgált meg, ezek közül 2978-ról bebizonyosodott, hogy gyerekek szexuális zaklatását ábrázolják,

  • minden ötödiket (564) az A, vagyis a legsúlyosabb kategóriába sorolták,
  • a képek több mint fele (1372) általános iskolás korú (7 és 10 év közötti) gyerekeket ábrázolt,
  • 143 képen 3 és 6 év közötti gyermekek, míg 2 képen 2 év alattiak szerepeltek.

„A legrosszabb rémálmaink váltak valóra” – mondta Susie Hargreaves, az IWF vezetője. A szervezet megosztja a kutatást, hogy a kérdés napirendre kerüljön a brit kormány jövő heti mesterséges intelligencia csúcstalálkozóján, a Bletchley Parkban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!