NATO-főtitkár: Nincs abban semmi etikátlan, ha fegyvereket gyártunk a szövetségeseink védelmére

2023. október 25. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs semmi etikátlan abban, ha fegyvereket gyártanak a NATO-tagországok védelmére – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség Stockholmban tartott ipari fórumán szerdán.

“Egyes befektetők abban a tévhitben élnek, miszerint a védelmi ipar valamiért nem etikusan működik. Azonban semmi etikátlan nincs abban, ha fegyvereket gyártunk a NATO-szövetségeseink védelmére, nincsen semmi etikátlan a szabadságunk megvédésében, nincsen semmi etikátlan az ukrán katonák támogatásában, hogy megvédjék a hazájukat” – idézte a főtitkár szavait az MTI.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszél a NATO Stockholmban tartott ipari fórumán 2023. október 25-én – Fotó: Jonas Ekstromer / TT News Agency/ Reuters
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszél a NATO Stockholmban tartott ipari fórumán 2023. október 25-én – Fotó: Jonas Ekstromer / TT News Agency/ Reuters

Stoltenberg azt is mondta, hogy a legtöbben azt hitték, Oroszország pár nap alatt legyőzi az ukránokat, azonban Ukrajna a várakozásokat felülmúlva ellenállást tanúsított. Ugyanakkor hozzátette: “A bátorság nem állítja meg a harci drónokat, a hősiesség nem fogja el a rakétákat.”

A NATO-főtitkár szerint Ukrajnának sürgősen szüksége van "nagy mennyiségű és "kiváló minőségű" fegyverekre a védekezéshez. Stoltenberg üdvözölte a NATO példátlan támogatását az Ukrajnába szállított tankok, F-16-os vadászrepülők és lőszerek kapcsán, viszont elmondása szerint ezáltal megfogyatkozott a szövetség fegyverkészlete, így a fegyvergyártás fokozására lesz szükség a jövőben. “Most fel kell gyorsítanunk a termelést, hogy kielégítsük Ukrajna igényeit, de saját elrettentésünk és védelmünk megerősítése érdekében is” – mondta Stoltenberg a NATO közleménye szerint.

A kétnapos stockholmi találkozón iparági vezetők, magas rangú NATO-parancsnokok és svéd tisztségviselők vesznek részt. Most először fordul elő, hogy egy NATO-meghívott ország ad otthont a NATO ipari fórumnak. A főtitkár szerint ez is azt mutatja, hogy Svédország már most milyen közel áll a szövetséghez, és hozzátette, örömmel várja, hogy Svédországot hamarosan teljes jogú NATO-szövetségesként üdvözölhesse.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!