Megnyílt az Egyiptom és Gáza közötti határ, segélyszállítmányok keltek át

2023. október 21. – 11:21

frissítve

Megnyílt az Egyiptom és Gáza közötti határ, segélyszállítmányok keltek át
Az ENSZ autói és üres kamionok várnak a rafahi határátkelő gázai oldalán, hogy átvegyék az Egyiptom felől érkező segélyszállítmányt – Fotó: Mohammed Abed / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz orvosságot, egészségügyi felszerelést és élelmet szállító kamiont kelt át szombat reggel az Egyiptom és Gáza közötti rafahi határátkelőn, amely a Hamász október 7-i, izraeli civilek elleni terrortámadása óta zárva tart. A BBC szerint egyelőre nem világos, hogy az átkelő meddig tart nyitva. A segélykonvoj átkelése után a határt ismét lezárták, írja a CNN információira hivatkozva a G4media.

Az Amerikai Egyesült Államok izraeli nagykövetsége korábban közösségi oldalán jelentette be, hogy információi szerint a rafahi határátkelő helyi idő szerint szombaton tíz órakor megnyílik. Mint írták, várhatóan sokan próbálnak majd kijutni a Gázai övezetből, ezért kaotikus körülményekre lehet számítani a helyszínen.

Miután Izrael teljes blokád alá vonta a Gázai övezetet, sem élelem, sem víz nem juthatott be a területre. Pár nappal ezelőtt Joe Biden amerikai elnök közvetítésével Egyiptom és Izrael megegyeztek abban, hogy 20 kamionnyi segélyszállítmányt beengednek, amit nyomon követnek majd, és ha az a Hamász terroristáinak kezére jut, nem engednek be több szállítmányt, írta a Telex.

A G4media emlékeztetett, hogy a Gázai övezetben 350 román állampolgár tartózkodik családjaikkal, közülük több mint 200-an kérték az evakuálásukat a román külügyminisztérium szerint. Palesztinában becslések szerint 2000 fős román-palesztin közösség él, a román állampolgárok többnyire palesztin állampolgárokkal kötöttek házasságot vagy román-palesztin szülők gyermekei.

A román külügyminisztérium szombaton megerősítette, hogy a rafahi határátkelő csak a humanitárius segélyt szállító kamionok számára nyílt meg. Mint írták, folytatják a tárgyalásokat az izraeli és egyiptomi hatóságokkal a Gázai övezetben tartózkodó kérő román állampolgárok biztonságos evakuálását illetően.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!