Lengyel választások: a szavazatok 86 százalékát feldolgozták, egyre nőnek az ellenzék esélyei

2023. október 16. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissül!

A lengyel választási bizottság késő délutáni adatai szerint a szavazatok 86,56 százalékos feldolgozottsága mellett a parlamentbe jutó pártok eredményei a következők:

  • Jog és Igazságosság (PiS): 36,68%
  • Polgári Koalíció (KO): 29,48%
  • Harmadik Út: 14,47%
  • Baloldal: 8,34%
  • Konföderáció: 7,23%


Az Orbán Viktorral szövetséges Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS) előnye tehát csökkent, a magyar kormányfőt többször élesen bíráló Donald Tusk vezette Polgári Koalíció (KO) szavazataránya pedig nőtt a lengyelországi parlamenti választásokon.

A jelenlegi állás szerint Donald Tusk polgári koalíciójának van nagyobb esélye a kormányalakításra, és véget érhet a Jarosław Kaczyński vezette PiS nyolcéves kormányzása.

A late poll, vagyis a választási részeredményekkel pontosított exit poll eredményei szerint a PiS 198, a KO 161, a Harmadik Út 57, az Új Baloldal 30, a Konföderáció pedig 14 mandátumot kaphat a 460 fős alsóházban.

A BBC az eredmények alapján azt írja, hogy várhatóan a jobboldali, konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt fogja megszerezni a legtöbb mandátumot a lengyelországi parlamenti választásokon, de nem valószínű, hogy kormányt is tud alakítani. A részvételi arány egyébként a BBC szerint elérhette a 72,9 százalékot, ami a legmagasabb a kommunizmus 1989-es bukása óta.

Az adatok alapján Donald Tusk polgári koalíciójának van nagyobb esélye a kormányalakításra, és véget érhet a Jarosław Kaczyński vezette PiS nyolcéves kormányzása. Kaczyński elismerte, nem tudja, hogy pártja „a sikerét képes lesz-e egy újabb kormányzati ciklusra váltani”.

„Lengyelország győzött, a demokrácia győzött – mondta Tusk Varsóban. – Ez a rossz idők vége, ez a PiS-kormány vége.”

A lengyel választásokon az első hely nem feltétlen jelent győzelmet, ugyanis az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) és a szövetségesei a felmérés alapján többséget szerezhetnek a szejmben:

  • míg a Donald Tusk vezette jobboldali-liberális KO a második helyre futhat be 31,6 százalékkal (163 mandátum),
  • addig a centrista-kereszténydemokrata Harmadik Út (Trzecia Droga) pártszövetség 13 százalékkal a harmadikra (55 mandátum),
  • a Baloldal (Lewica) pedig 8,6 százalékkal a negyedik helyre (30 mandátum).

További részleteket korábbi elemzésünkben olvashat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!