A Fehér Ház szerint Észak-Korea katonai felszerelést szállított Oroszországnak

2023. október 13. – 22:54

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea több mint ezer konténernyi katonai felszerelést szállított Oroszországba szeptember 7-e és október 1-e között – közölte a Fehér Ház pénteken, írja az MTI.

A szállítmányok Raszon észak-koreai kikötőből indultak hajón Dunaj távol-keleti orosz kikötőbe, ahonnét vasúton vitték tovább őket az ukrán határtól 290 kilométerre fekvő Tyihoreckbe.

A Fehér Ház felvételeket is közzétett a konténerekről. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora azt mondta, hogy Észak-Korea fejlett orosz haditechnikához juthat hozzá lőszerszállítmányért cserébe.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szeptemberben hat napra Oroszországba utazott, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel a védelmi együttműködés elmélyítéséről tárgyalt. Az észak-koreai állami média beszámolója szerint az oroszországi látogatás után Kim Dzsongun a nukleárisfegyver-gyártás felgyorsítását tűzte ki célul, és Észak-Korea jelentősebb szerepvállalását sürgette az Egyesült Államokkal szembenálló országok koalícióján belül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!