Késes támadás Franciaországban: egy tanár meghalt, két ember megsebesült

2023. október 13. – 14:41

Késes támadás Franciaországban: egy tanár meghalt, két ember megsebesült
Francia rendőrök és tűzoltók dolgoznak a Lycee Gambetta-Carnot középiskolában, miután egy tanár meghalt és több ember megsérült egy késes támadásban az észak-franciaországi Arrasban Pascal Rossignol / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt egy franciatanár, egy másik tanár és egy biztonsági őr pedig súlyosan megsérült egy iskolai késes támadásban a franciaországi Arrasban, írja a France24.com. Emmanuel Macron francia elnök a helyszínre tart, Gérald Darmanin belügyminiszter pedig már ott van. Ő a helyszínen azt mondta, hogy a támadás Arras város Gambetta középiskolájában történt helyi idő szerint 11 óra körül, a támadót letartóztatták, jelenleg őrizetben van. A francia terrorellenes ügyészség „terrorszervezettel összefüggő gyilkosság” és gyilkossági kísérlet ügyében indított nyomozást. Az eset miatt a párizsi nemzetgyűlés az áldozatok iránti szolidaritásból felfüggesztette ülését.

A BBC a rendőrségre hivatkozva azt írja, hogy az elkövető egy huszonéves, csecsen származású férfi, aki radikális iszlamistákhoz kötődik. Szemtanúk szerint a férfi korábban az iskola tanulója volt, és a támadás közben azt kiabálta, hogy „Allahu Akbar”, azaz „Isten a legnagyobb”. A BFMTV francia tévé arról számolt be, hogy a támadó testvérét is elfogták. A rendőrség szerint semmi sem utal arra, hogy a támadásnak köze lenne a Közel-Kelethez.

Majdnem napra pontosan, három évvel ezelőtt fejezte le egy szintén csecsen származású férfi Samuel Paty történelemtanárt Párizsban, miután Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott a diákjainak a szólásszabadságról tartott óráján. Paty gyilkosát a francia rendőrök még október 16-án, a terrortámadás napján, az elfogására tett kísérlet közben lőtték agyon, a csecsen férfi holttestét aztán a családja Törökországon át szállította el Csecsenföldre, ahol Salazsi faluban eltemették.

Franciaországban 2015 óta több terrortámadás történt, ezekben több mint 250-en vesztették életüket. 2015-ben a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségénél gyilkolt meg két merénylő tizenkét embert, hogy bosszút álljanak a francia szatirikus hetilapon a Mohamed-karikatúrák közlése miatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!