Az álhírek miatt az EU vizsgálatot indít Elon Musk X-e ellen

2023. október 13. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozást indít az Európai Bizottság az X (korábbi nevén Twitter) ellen, miután még mindig álhírek terjednek a közösségi platformon az izraeli-Hamász konfliktus kitörése óta. A Bizottság most felszólította az X-et, hogy szolgáltassanak adatokat arról, mit tettek a dezinformációk visszaszorításáért – írta a BBC.

„A közmédiumok és a civil társadalmi szervezetek széles körben számolnak be olyan esetekről, amikor hamis és manipulált képek és tények keringenek az Ön platformján az EU-ban, mint például korábbi fegyveres konfliktusokról készült újrahasznosított régi képek, vagy olyan háborús felvételek, amelyek valójában videójátékokból származnak”- áll Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős biztosának keddi levelében, amelyben felszólította Elon Muskot, hogy 24 órán belül adjon választ az álhírekkel kapcsolatos jogsértésekre, és vegye fel a kapcsolatot az Europollal.

Szombat hajnalban a Hamász palesztin terrorszervezet a Gázai övezetből kitörve támadást indított Izrael ellen. Az akció során 1300 embert öltek meg, és több, mint 150 túszt ejtettek. Válaszképpen Izrael blokád alá vonta és bombázza a Gázai övezetet, a légicsapásokban csütörtökig 1500 palesztin vesztette életét. Az események után (amelyekről napi hírfolyamunkat itt olvashatja) a közösségi médiában megnőtt az álhírek száma, Hamász-propaganda is terjedni kezdett.

Szerdán az X végül ráállt a problémára: több száz, a Hamszához köthető fiókot töröltek, és több ezer posztot jelöltek meg vagy távolítottak el a közösségi oldalról, de úgy tűnik, ez nem volt elég a Bizottságnak.

Csütörtök reggel a Bizottság bejelentette, hogy nyomozást indít az X ellen, levélben kérték Muskot, hogy szolgáltasson adatokat annak megállapítására, hogy betartották-e az unió új, digitális szolgáltatásokról szóló törvényeit. Az augusztusban életbe lépett szabályozás lényege egy biztonságosabb online tér kialakítása, ennek részeként a közösségi platformok feladata az illegális és hamis tartalmak eltávolítása az oldalakról, beleértve az álhírek szabályozását is.

Az X vezetése október 18-ig kapott időt, hogy adatokat szolgáltasson arról, hogyan kezeli a cég a dezinformációs válsághelyzetet, és október 31-ig, hogy bemutassa, hogyan tartják be a EU-s szabályozás többi pontját.

Musk a Bizottságnak küldött válaszában azt írta: „A mi üzletpolitikánk az, hogy minden nyitott és átlátható. Tudjuk, hogy ezt a megközelítést az EU is támogatja. Kérjük, sorolják fel az X önök által említett jogsértéseit, hogy mindenki láthassa őket.”

Nem az X az egyetlen közösségi média, amelyet mostanában felszólítottak az álhírek moderálására. Szerdán a Bizottság a Tiktoknak, valamint a Facebookot és Instagramot üzemeltető Metának is levelet küldött a dezinformációval kapcsolatos aggályokról. Az X lesz viszont az első, amelyet már az új, augusztusi EU-s törvény keretein belül fognak vizsgálni. Amennyiben kiderül, hogy az X nem tartotta be az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényeit, az X bevételeinek 6 százalékát kitevő bírság, vagy a szolgáltatás teljes EU-s szüneteltetése is lehet a büntetés.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!