Az álhírek miatt az EU vizsgálatot indít Elon Musk X-e ellen

2023. október 13. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozást indít az Európai Bizottság az X (korábbi nevén Twitter) ellen, miután még mindig álhírek terjednek a közösségi platformon az izraeli-Hamász konfliktus kitörése óta. A Bizottság most felszólította az X-et, hogy szolgáltassanak adatokat arról, mit tettek a dezinformációk visszaszorításáért – írta a BBC.

„A közmédiumok és a civil társadalmi szervezetek széles körben számolnak be olyan esetekről, amikor hamis és manipulált képek és tények keringenek az Ön platformján az EU-ban, mint például korábbi fegyveres konfliktusokról készült újrahasznosított régi képek, vagy olyan háborús felvételek, amelyek valójában videójátékokból származnak”- áll Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős biztosának keddi levelében, amelyben felszólította Elon Muskot, hogy 24 órán belül adjon választ az álhírekkel kapcsolatos jogsértésekre, és vegye fel a kapcsolatot az Europollal.

Szombat hajnalban a Hamász palesztin terrorszervezet a Gázai övezetből kitörve támadást indított Izrael ellen. Az akció során 1300 embert öltek meg, és több, mint 150 túszt ejtettek. Válaszképpen Izrael blokád alá vonta és bombázza a Gázai övezetet, a légicsapásokban csütörtökig 1500 palesztin vesztette életét. Az események után (amelyekről napi hírfolyamunkat itt olvashatja) a közösségi médiában megnőtt az álhírek száma, Hamász-propaganda is terjedni kezdett.

Szerdán az X végül ráállt a problémára: több száz, a Hamszához köthető fiókot töröltek, és több ezer posztot jelöltek meg vagy távolítottak el a közösségi oldalról, de úgy tűnik, ez nem volt elég a Bizottságnak.

Csütörtök reggel a Bizottság bejelentette, hogy nyomozást indít az X ellen, levélben kérték Muskot, hogy szolgáltasson adatokat annak megállapítására, hogy betartották-e az unió új, digitális szolgáltatásokról szóló törvényeit. Az augusztusban életbe lépett szabályozás lényege egy biztonságosabb online tér kialakítása, ennek részeként a közösségi platformok feladata az illegális és hamis tartalmak eltávolítása az oldalakról, beleértve az álhírek szabályozását is.

Az X vezetése október 18-ig kapott időt, hogy adatokat szolgáltasson arról, hogyan kezeli a cég a dezinformációs válsághelyzetet, és október 31-ig, hogy bemutassa, hogyan tartják be a EU-s szabályozás többi pontját.

Musk a Bizottságnak küldött válaszában azt írta: „A mi üzletpolitikánk az, hogy minden nyitott és átlátható. Tudjuk, hogy ezt a megközelítést az EU is támogatja. Kérjük, sorolják fel az X önök által említett jogsértéseit, hogy mindenki láthassa őket.”

Nem az X az egyetlen közösségi média, amelyet mostanában felszólítottak az álhírek moderálására. Szerdán a Bizottság a Tiktoknak, valamint a Facebookot és Instagramot üzemeltető Metának is levelet küldött a dezinformációval kapcsolatos aggályokról. Az X lesz viszont az első, amelyet már az új, augusztusi EU-s törvény keretein belül fognak vizsgálni. Amennyiben kiderül, hogy az X nem tartotta be az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényeit, az X bevételeinek 6 százalékát kitevő bírság, vagy a szolgáltatás teljes EU-s szüneteltetése is lehet a büntetés.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!