Nem tudom, hogy meghalt-e, vagy sem – mondta Prigozsinról az ukrán katonai hírszerzés vezetője

2023. október 12. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott az Ukrajinszka Pravdának Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője, és azt mondta, hogy Oroszországnak valószínűleg megvan a gazdasági és technikai kapacitása ahhoz, hogy 2025-ig vagy 2026-ig folytassa az Ukrajna elleni háborúját. „A diplomácia lehetősége akkor jön el, amikor a háborúnak vége lesz” – mondta. A tárgyalások csak akkor lennének lehetségesek, ha Oroszország „elhagyja, vagy legalábbis elkezdi elhagyni Ukrajnát (és visszatér az 1991-es határokhoz)”.

A Wagner zsoldoscsoport volt főnökéről azt mondta:

Nem tudom, hogy meghalt-e vagy sem.

Pontosan két hónappal a sikertelen puccskísérlete után augusztus 23-án zuhant le az a magángép, amelyen az orosz légügyi hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezére és a zsoldoscsoport több másik fontos vezetője is utazott. A becsapódást a gépen tartózkodó tíz emberből senki sem élte túl.

Prigozsin sokáig az orosz elnök egyik legbizalmibb emberének számított, júniusban viszont katonai lázadást indított az orosz védelmi minisztérium ellen, majd csapatait Moszkva irányába vezényelte. A lázadás alig egy nap alatt véget ért, miután Putyin Alekszandr Lukasenko belarusz vezető közvetítésével megegyezett Prigozsinnal, aki szabadon távozhatott. Utána több szakértő is úgy vélte, Prigozsint előbb-utóbb utoléri Putyin bosszúja.

(Ukrajinszka Pravda)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!