Elítélte a Hamászt a román parlament

2023. október 11. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilatkozatban ítélte el szerdán a román parlament az Izrael Állam ellen elkövetett terrortámadást és szolidaritásáról biztosította az izraeli állampolgárokat, írja a Digi24.ro.

„A román parlament képviselői és szenátorai megdöbbenéssel figyelték az Izrael Állam elleni barbár terrortámadásokat és a Hamász terrorszervezet által a polgári lakosság ellen elkövetett erőszakot. Bár csak emlékeznünk kellene az emberi történelem legsötétebb pillanatait kísérő tragédiákra az elmúlt napok képei – az ártatlan áldozatok jelentős száma, akiket megöltek, megkínoztak, túszul ejtettek és akik megsebesültek – ismét megmutatták a világnak, hogy a biztonság állandó éberséget igényel” – fogalmaztak a nyilatkozatban, amelyet a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának elnöke, Silviu Vexler képviselő olvasott fel.

A dokumentum hangsúlyozza a Románia és Izrael közötti partnerség fontosságát a 75 éve töretlenül fenntartott diplomáciai kapcsolatok kontextusában.

„Az RMDSZ határozottan elítéli a Hamász terrorszervezet Izrael ellen elkövetett barbár támadását, amely, mint látjuk, legfőképpen a polgári lakosság ellen irányult. Akkor, amikor fiatal fesztiválozók közé irányítanak gyilkos rakétákat, vagy csecsemőket fejeznek le, nőket hurcolnak el és erőszakolnak meg, amikor ártatlan civilek vannak célkeresztben, azt nem lehet másnak nevezni, mint barbár mészárlásnak. A terrorizmus, a szélsőséges erőszak megnyilvánulásai az elmúlt években Izrael-szerte felerősödtek. Izraelnek joga van megvédeni állampolgárait a Hamász palesztin terrorszervezet aktivistáinak támadásaitól” – fogalmazott parlamenti felszólalásában Csoma Botond RMDSZ-es képviselő.

A politikus hozzátette, hogy ez a tragikus eseménysor nagy hatással lesz a közel-keleti régió egyébként is instabil gazdasági és szociális helyzetére, de érinteni fogja az európai közösséget is, továbbá hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Európa-szerte ne hagyják felerősödni, ne biztosítsanak táptalajt a gyűlölet ideológiájának.

A nyilatkozatot 284 támogató szavazattal fogadták el, a jelenlévők közül hárman tartózkodtak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!