Még 100 magyart és 15 külföldit mentett ki a magyar légierő gépe Izraelből

2023. október 9. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az éjszaka folyamán 215 magyar állampolgárt evakuált a Hamász által megtámadott Izraelből közösen a magyar külügy és a Magyar Honvédség, ám rajtuk kívül további 100 magyar és 15 külföldi állampolgár is szeretett volna kijutni az országból, így egy harmadik gép visszament értük – jelentette be hétfőn fél tizenegy körül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

A bejelentést azután tette meg, hogy a gép elhagyta Izrael légterét, így a rajta utazók már biztonságban vannak. A Honvédelmi Minisztérium és a külügyminisztérium összesen 325 embert menekített ki Izraelből, így minden magyar, aki segítséget kért, már vagy Magyarországon van, vagy úton van ide.

„A 325 általunk kimenekített ember közül 15-en külföldi állampolgárok” – mondta Szijjártó. Tájékoztatása szerint a 15 külföldi állampolgár között izraeli, svéd, német, brit és portugál állampolgárok vannak. A 325 kimenekített közül 46 gyerek volt.

„A budapesti vészhelyzeti központban megemelt létszámmal dolgoznak, és várják azoknak a magyaroknak a jelentkezését, akiknek bármilyen segítségre szükségük van Izraelben” – fogalmazott a külügyminiszter, hozzátéve, hogy Budapest és Tel-Aviv között van légi közlekedés, de arra kéri a magyarokat, hogy csak nagyon halaszthatatlan esetben utazzanak Izraelbe a saját biztonságuk érdekében. Aki mégis Izraelbe megy, regisztráljon konzuli védelemre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!