A lengyel elnök szerint Moszkvának kedvez az új háború, mert eltereli a figyelmet Ukrajnáról

2023. október 8. – 23:04

A lengyel elnök szerint Moszkvának kedvez az új háború, mert eltereli a figyelmet Ukrajnáról
Frissen hantolt sírok a Harkiv közelében fekvő Hroza temetőjében: 2023. október 5-én ebben a faluban 52-en haltak meg egy orosz rakétatámadásban – Fotó: Thomas Peter / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A világ most elsősorban a Hamász Izrael ellen indított nagyszabású támadására figyel, de szomszédunkban sem csitulnak a harcok. Röviden összefoglaltuk az orosz-ukrán háború vasárnapi történéseit.

  • Valószínűleg egy Iszkander típusú rakétát lőttek ki az oroszok a Donyeck megyei Kosztyantinyivka egyik házára. Négy ember megsérült, köztük egy kilencéves gyerek. A hírt Donyeck megye ügyvezető kormányzója is megerősítette.
  • A déli Herszon megye lakott területeit is több tüzérségi támadás érte vasárnapra virradó éjjel. Olekszandr Prokugyin kormányzó szerint tizenegyen megsérültek. Egy huszonhét éves édesanyát és kilenc hónapos gyerekét közepesen súlyos állapotban vittek kórházba. A Vöröskereszt egyik fiatal orvosa is kórházi ápolásra szorult. A támadásban több ház és egy gázvezeték is megrongálódott.
  • Nemcsak a helyi hatóságok, hanem az ENSZ is válaszokat vár a hrozai rakétatámadás után. A Harkiv közelében fekvő településen csütörtökön egy boltot és egy kávézót ért találat, ahol egy elesett katona emlékére rendeztek megemlékezést. Ötvenketten meghaltak, a csapást csak hatan élték túl.
  • Andrzej Duda lengyel elnök szerint „a Hamász és Izrael közötti erőszakos cselekmények” Oroszországnak kedveznek, mert elterelik a világ figyelmét az orosz–ukrán háborúról. Duda a Polsat News magántévének adott interjújában azt mondta, hogy a közel-keleti konfliktus új migrációs nyomást gyakorolhat Európára.
  • Valószínűleg autóba rejtett bomba ölte meg a kormányzó Egységes Oroszország párt egyik tisztviselőjét az orosz megszállás alatt álló herszoni Nova Kahovkában. Vlagyimir Malov a kórházba szállítása után vesztette életét. Kijev nem vállalta a felelősséget a merényletért.
  • Polgárháborút szeretne látni az Egyesült Államokban Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi elnöke, az orosz biztonsági tanács alelnöke. A Kreml legvadabb megmondóembere szerint egy polgárháború lenne az egyetlen dolog, amely megállíthatná „Amerika mániákus szenvedélyét, hogy konfliktusokat szítson világszerte”.
  • Jelentősen nőtt a vasúti forgalom Oroszország és Észak-Korea között Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun szeptemberi csúcstalálkozója óta. Washingtoni elemzők szerint bekövetkezett az, amire sokan számítottak: Phenjan valószínűleg fegyvereket szállít Moszkvának, így támogatja az Ukrajna elleni offenzívát. Nagy felbontású műholdfelvételeket készítettek az észak-koreai határnál lévő Tumangang vasúti bázison, ahol hetven tehervagont számoltak össze.

(források: Guardian, BBC, MTI)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!