Rendkívüli állapotot hirdettek Pozsonyban a tranzitmigráció miatt

2023. október 7. – 20:33

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli állapotot hirdettek Pozsonyban a tranzitmigráció miatt, írja az Új Szó.

„Annak következtében, hogy a szomszédos országok lezárták határaikat, a menekültek nagyobb csoportjai, köztük kisgyermekes anyák is, kezdenek a fővárosban összpontosulni”

– mondta Peter Bubla, a főváros szóvivője. Szerinte a rendkívüli állapot kihirdetése lehetővé teszi, hogy a város operatívabban és hatékonyabban tudja kezelni a segítségnyújtást.

A szlovák kormány szerdai döntése értelmében átmenetileg visszaállítják az ellenőrzést Szlovákia Magyarországgal közös belső határán. Az ideiglenes határellenőrzés október 5-től október 14-ig lesz érvényben. A tíznapos intézkedés meghosszabbítható. Az intézkedés célja, hogy csökkentse azoknak az illegális migránsoknak a számát, akik Szlovákián keresztül akarnak eljutni az Európai Unió más államaiba.

Október 3-án Lengyelország és Csehország is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a növekvő migrációs nyomás miatt Szlovákiával közös határaikon – erre is reagálhatott a szlovák kormány a magyar határellenőrzés visszaállításával.

Az elmúlt időszakban Magyarországról tömegével érkeznek Szlovákiába illegális migránsok. A migrációs hullám által érintett dél-szlovákiai falvak helyzetéről ebben a riportban írtunk részletesen.

A migrációs helyzet volt a múlt heti előrehozott parlamenti választások egyik központi témája Szlovákiában. Végül a 2018-ban a miniszterelnöki posztról lemondásra kényszerülő, de az elmúlt években populista népvezérként visszatérő Robert Fico nyerte meg a választást. A Fico által vezetett Smer egyik fő kampánytémája pont a migrációs válság kezelése volt, a párt szigorúbb fellépést ígért az országhatárt illegálisan átlépő migránsokkal szemben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!