Netanjahu szerint háborúban áll Izrael, eddig 100 halálos áldozata van a gázai támadásoknak

2023. október 7. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szombat kora reggel váratlanul nagyszabású rakétatámadást indított a Hamász Izrael ellen. Az izraeli katonai szóvivő szerint 2500, a Hamász szerint 5000 rakéta csapódott be.
  • A védelmi minisztérium szombaton délután azt közölte, hogy a támadásban 100 izraeli halt meg, az egészségügyi miniszter szerint pedig 985 ember sebesült meg és került kórházba. A magyar külügyminiszter értesülései szerint nincsenek magyar áldozatok és sérültek.
  • A Hamász több tucat fegyverese bejutott Izraelbe, ahol több határmenti városban tüzet nyitottak az utcán és meg nem erősített hírek szerint katonákat ejtettek túszul.
  • Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő rövid beszédében azt mondta, hogy Izrael háborúban áll és keményen meg fogják torolni a támadást.
  • Izrael ellencsapást indított, palesztin tisztviselők szerint a Gázai övezetben végrehajtott izraeli csapásokban 198-an haltak meg, és közel 1000-en sebesültek meg.
  • Az izraeli kormány délutánra rendkívüli biztonsági tanácskozást hívott össze.
  • A világ vezetői sorra ítélik el a palesztin támadást.

Rakéták ezreit lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre – jelentette a helyi médiára hivatkozva az MTI. Az elmúlt években ez a leghevesebb támadás Izrael ellen, ami váratlanul érte az országot. A palesztin támadás az 1973-as jom kippuri háború 50. évfordulóján történt, amikor Izrael súlyos veszteségeket szenvedett el.

Izraelben egy 75 éves nő haláláról számolt be a közszolgálati csatorna a mentőszolgálatok közlése alapján a helyi idő szerint reggel fél hétkor kezdődött nagyszabású palesztin rakétatámadás nyomán. Később egy helyi tévé négy halottról számolt be egy direkt becsapódás nyomán a Negev-sivatag Kuszeife nevű, beduinok lakta településén, ezzel ötre nőtt a halálos áldozatok száma.

A védelmi minisztérium szombaton délután azt közölte, hogy a támadásban 100 izraeli halt meg, az egészségügyi miniszter szerint pedig 985 ember sebesült meg és került kórházba.

Az izraeli katonai szóvivő szerint a palesztinok 2500 rakétát lőttek ki Izraelre. Ennél kétszer nagyobb támadásról számolt be Mohammed Deif, a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet katonai szárnyának vezetője, aki a BBC cikke szerint azt közölte, hogy mintegy ötezer rakétát indítottak szombat reggel Izrael felé, hogy elindítsák az általa al-Aksza viharnak nevezett hadműveletet.

„Úgy döntöttünk, hogy elég volt” – mondta Deif, aki szerint a megszállás miatt több száz mészárlás történt civilek ellen. A Hamász katonai vezetője szerint a rakétatámadás ellenséges állásokat, repülőtereket és katonai erődítményeket vett célba, és mindenhol harcra szólította fel a palesztinokat.

Rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelont és Javnét, valamint az ország középső részén Rison Lecionban és Ramléban is becsapódott lövedék, Jeruzsálemből légvédelmi riasztást jelentettek.

Heves utcai harcok folynak

Gázából fegyveresek tucatjai jutottak be Izrael területére, a szemtanúk beszámolói szerint az övezet melletti települések utcáin járkálnak. A Gáza környéki települések lakói, mintegy hetvenezer ember házaikba zárkózott a biztonsági utasításoknak megfelelően.

A közszolgálati csatorna jelentése szerint nem csak az övezettel szomszédos települések vannak veszélyben, hanem motorokkal és járművekkel távolabbi településekre is eljutottak az állig felfegyverzett gázaiak.

Palesztin hírforrások alapján az izraeli közszolgálati tévé arról számolt be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul és hurcoltak a Gázai övezetbe a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet Izraelbe behatolt egységei.

A Raim erdőnél az ország déli részén egy a fiatalok által kedvelt rendezvényt tartottak, amelyet fegyveres hamászosok leptek meg. A fiatalok menekülni próbáltak, segítséget hívtak az izraeli biztonságiaktól, a tévé szerint sokan megsebesültek.

A BBC szerint Szderotban házakat vettek birtokba a Gázát irányító Hamász iszlamista csoport fegyveresei. A Twitteren megosztott videókon palesztin fegyveresek lövöldöznek járókelőkre Dél-Izrael utcáin.

Az izraeli hadsereg helyi egységei, kommandósok és helyi biztonságiak tűzharcokat folytatnak a behatolt gázai merénylőkkel, akik a helyi lakosok otthonait próbálják támadni és elfoglalni, több épületet sikerült birtokba venniük, ott véres csaták folynak az izraeli biztonságiakkal. A híradások szerint mintegy húsz helyen folynak harcok a Hamász behatolt fegyvereseivel, akik megtámadtak többek közt egy izraeli rendőrörsöt is.

Körülbelül 50 izraeli túszt tart fogva a Hamász a gázai határ közelében – közölte a Sky News az N12 izraeli hírcsatornára hivatkozva. A túszokat a Be'eri kibucban tartják fogva. A kibuc Izrael déli részén, az északnyugati Negev sivatagban található.

Netanjahu: Háborúban állunk

A miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy rendkívüli biztonsági tanácskozást hívtak össze kora délutánra a tel-avivi főhadiszállásra, majd délután ötkor kormányülést tartanak.

Az izraeli védelmi erők azt állítják, hogy „háborús készültségi állapotot” hirdetnek ki a Gázából érkező váratlan támadásra válaszul. A védelmi miniszter jóváhagyta több ezer tartalékos behívását.

Kibi Sabtáj rendőrfőkapitány az állami és biztonsági vezetők közül elsőként megszólalt az izraeli közszolgálati televízióban, szerinte gyakorlatilag háborús helyzet van Izraelben, és egyelőre nem sikerült úrrá lenni a behatolt Hamász-egységeken.

Az izraeli hadsereg megtorló légicsapásokat kezdett a Gázai övezetben, és arra figyelmeztetett, hogy a Hamász nagyon súlyos árat fog fizetni. Az izraeli hadsereg napközben 17 katonai egységre és a Hamász négy főhadiszállását támadta meg.

Kora délután palesztin tisztviselők azt közölték, hogy a Gázai övezetben végrehajtott izraeli csapások 198-an haltak meg, és közel 1000-en megsebesültek.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő az X-en (korábban Twitter) közzétett rövid beszédében azt mondta, hogy a Gázai övezetet uraló, Hamász iszlamista szervezet átfogó légi, szárazföldi és tengeri támadást indított Izrael ellen az övezetből, mint mondta, „háborúban állunk, de győzni fogunk. Az ellenségünk búsásan meg fogja fizetni a támadás árát”.

A kormányfő megerősítette, hogy behívták a tartalékosokat és arra kérte az ország lakosságát, hogy szigorúan tartsák be a biztonsági szolgálatok utasításait.

Füst száll fel Gázában az izraeli csapás után – Fotó: Mohammed Salem / Reuters
Füst száll fel Gázában az izraeli csapás után – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

A BBC az izraeli kormány tisztviselőinek nyilatkozatai alapján arról ír, hogy komoly vizsgálat indult arra vonatkozóan, hogy az izraeli hírszerzés miért nem tudott arról, hogy hatalmas és jól koordinált Hamász-támadás közeledik.

Szijjártó: Magyar áldozatokról és sérültekről nincs hír

Magyarország elítéli az Izraelt szombat hajnalban ért terrortámadást, elismeri Izrael önvédelemhez fűződő jogát, és őszinte együttérzését fejezi ki a veszteségek miatt – írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter közölte, a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot. A külügyminiszter kora délután újabb posztjában azt írta, hogy több mint száz Izraelben tartózkodó magyar állampolgárral állnak folyamatosan kapcsolatban, ők valamennyien jól vannak, magyar áldozatokról vagy sérültekről jelenleg nincs tudomásuk. Ugyanakkor a kritikus helyzetre való tekintettel arra kérnek minden Izraelben tartózkodó magyar állampolgárt, hogy regisztráljon konzuli védelemre ezen az oldalon. Emellett folyamatosan él az ügyeleti telefonszám is (+ 36 80 36 80 36), ahol az illetékes konzulok készek fogadni a hívásokat.

Szombat délután Szijjártó arról írt, hogy jelenleg 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. Valamennyi családdal felvették a kapcsolatot, akik a körülményekhez képest jól vannak és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását.

Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország a lehető leghatározottabban elítéli a brutális terrortámadást, elismeri Izrael önvédelemhez fűződő jogát, és őszinte együttérzését fejezi ki Izrael kormányának és az izraeli népnek az őket ért veszteségek miatt. „Izraeli kollégámat biztosítottam Magyarország támogatásáról és együttérzéséről” – írta a miniszter.

A külügyminiszter után Novák Katalin államfő is elítélte a palesztin támadást az X-oldalán (korábban Twitter). Mint írta, megerősíti, hogy Magyarország támogatja Izraelt, „gondolataim és imám Isaac Hercog izraeli államfővel és a zsidó néppel vannak ezekben a nehéz időkben”.

Világszerte elítélték a Hamász akcióját

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „a terrorizmus legmegvetendőbb formájáról” beszélt a Hamász akciójával kapcsolatban. Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke azt írta az X platformon (korábban Twitter): az Izrael és az izraeli lakosság elleni „válogatás nélküli támadások” ártatlan polgárokat sújtanak terrorral és erőszakkal. Az EU szolidáris az izraeli néppel ebben a szörnyű pillanatban.

Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár szintén az X-en azt írta: „Határozottan elítélem a Hamász ma reggel óta Izrael és ártatlan civilek elleni terrortámadását. Izraelnek joga van megvédeni magát az ilyen alattomos és tömeges támadásokkal szemben. Védtelen civilekre rakétákat lőni brutális terror, és soha nem eszköz a politikai problémák megoldására. Izrael biztonsága Ausztria számára nem tárgyalási alap.”

Annalena Baerbock német külügyminiszter szintén elítélte a Gázából Izrael ellen intézett támadásokat. „Az ártatlan emberek elleni erőszaknak, a rakétatámadásoknak azonnal véget kell vetni. Teljes mértékben szolidárisak vagyunk Izraellel, amelynek a nemzetközi jog szerint joga van megvédeni magát a terrorral szemben” – írta az X-en.

Égő izraeli harci jármű Gázában – Fotó: Mahmoud Issa / Reuters
Égő izraeli harci jármű Gázában – Fotó: Mahmoud Issa / Reuters



Olaszország is támogatja Izrael önvédelemhez való jogát. A római kormány szintén a leghatározottabban elítéli a „terrort és az ártatlan civilek elleni folyamatos erőszakot” – áll Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hivatalos rezidenciájának szombaton kiadott közleményében. „A terror soha nem fog győzedelmeskedni” – írták.

James Cleverly brit külügyminiszter szintén az X-en közölte: „az Egyesült Királyság egyértelműen elítéli a Hamász által izraeli civilek ellen elkövetett szörnyű támadásokat. Az Egyesült Királyság mindig támogatni fogja Izrael jogát, hogy megvédje magát”.

Az ukrán külügyminisztérium szintén az X-en közölte: „Ukrajna határozottan elítéli az Izrael elleni folyamatos terrortámadásokat, beleértve a Jeruzsálemben és Tel-Avivban civilek ellen elkövetett rakétatámadásokat”. Ukrajna támogatja Izraelt abban a jogában, hogy megvédje magát és népét.

Oroszország mindkét féllel és az arab országokkal is kapcsolatban áll az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus eszkalálódása miatt. „Magától értetődik, hogy mindig önmérsékletre szólítunk fel” – idézi az Interfax hírügynökség Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettest.



Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!