6,3-as erősségű földrengés rázta meg Afganisztánt

2023. október 7. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter-skála szerint 6,3-as erősségű földrengés rázta meg szombaton Nyugat-Afganisztánt, estére az áldozatok száma meghaladta a 120-at, több mint 1000-en megsebesültek – közölte helyi tisztviselőkre hivatkozva az AFP. A földcsuszamlások és az összeomlott épületek miatt az áldozatok száma valószínűleg még nőni fog.

A rengés epicentruma 40 kilométerre északnyugatra volt a régió legnagyobb városától, Herattól, ráadásul közel a felszínhez, így a földmozgást pillanatokon belül érezni lehetett. Több lakóépület összeomlott, az emberek az utcákon kerestek menedéket. Az első nagy rengést hét utórengés követte, 4,6-6,3 közötti magnitúdókkal.

Mohammad Taleb Shahid, Herat tartomány közegészségügyi igazgatója azt mondta, hogy rengetegen lehetnek az összedőlt házak romjai alatt, a mentőcsapatok viszont lassan haladnak. Egyes szakértők arra számítanak, hogy akár több száz áldozata is lehet a földrengésnek.

Afganisztánt gyakran sújtják földrengések, különösen a Hindu Kush-hegységben, amely az eurázsiai és indiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik.

Tavaly júniusban több mint 1000 ember halt meg, és tízezrek maradtak hajlék nélkül, miután az országot 5,9-es erősségű földrengés sújtotta, amely közel negyedszázad óta a leghalálosabb volt Afganisztánban.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!