Egy nappal a velencei buszbaleset után sem sikerült azonosítani az összes áldozatot

2023. október 5. – 01:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este halálos buszbaleset történt Olaszországban, Velence közelében. Egy turistákat szállító busz ismeretlen okból áttörte egy felüljáró szalagkorlátját és a mélybe zuhant Mestre városában. Az olasz hatóságok egy nappal a tragédia után még mindig próbálják beazonosítani a 21 áldozatot – írja a BBC.

Jelenleg DNS-minták segítségével próbálják megerősíteni azoknak a személyazonosságát, akiknél nem találtak személyi okmányokat – közölte Bruno Cherchi ügyész. A tisztviselők szerint a halottak között három gyermek van, egyikük csecsemő.

A busz 39 turistát szállított Velence központjából egy kempingbe. Az eddig ismert információk szerint a balesetnek az olasz sofőr mellett kilenc ukrán, három német, négy román, két portugál és egy dél-afrikai állampolgár az áldozata.

A rendőrség szerint tizenöt ember sérült meg, közülük öten súlyosan – köztük vannak ukránok, osztrákok, spanyolok és más külföldi turisták is. Egy 7 és egy 13 éves német testvérpárt csonttörésekkel kezelnek a közeli Treviso kórházában. Szüleik a balesetben életüket vesztették.

A helyszín, ahol a busz lezuhant a felüljáróról – Fotó: Claudia Greco / Reuters
A helyszín, ahol a busz lezuhant a felüljáróról – Fotó: Claudia Greco / Reuters

A BBC azt írja, hogy a környéken élők, akik részt vettek a mentésben, azt hitték, hogy földrengés volt. „Leszaladtunk oda, ahol a busz lángolt, és hallottam, hogy egy nő azt kiabálja: »A gyermekem, a gyermekem!«” – mesélte Boubacar Touré, az egyik lakó. Neki sikerült kihúznia egy súlyosan megégett nőt és a fiát. „Sokakat meg tudtunk menteni, de sajnos mások meghaltak” – mondta. Boubacar és a mentésben segítő lakótársai is azt mondták, hogy a tragédia óta nem tudnak aludni.

A busztársaság hangsúlyozta, hogy a 13 tonnás jármű elektromos meghajtású volt, illetve cáfolták azokat a korábbi híreket, amelyek szerint metángázzal hajtott buszról van szó. Mauro Longo tűzoltóparancsnok azt mondta, hogy a busz akkumulátorai kigyulladtak, ami bonyolította a mentési munkálatokat. Veneto régió vezetője, Luca Zaia szerint minden jel arra utal, hogy a sofőr rosszul lett, és elvesztette uralmát a busz felett.

Massimo Fiorese, a La Linea buszvállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a jármű kevesebb mint egy éves volt, a sofőr pedig nagy tapasztalattal rendelkezett. A vezérigazgató látta a baleset előtti pillanatokról készült felvételt, amin az látszik, hogy busz lelassul és „majdnem állóra” fékez, amikor a szalagkorlátnak ütközik és lezuhan. „Azt hiszem, a sofőr rosszul lehetett, másképp nem tudom megmagyarázni a történteket” – mondta Fiorese, hozzátéve, hogy a sofőr kevesebb mint két órával a baleset előtt kezdte meg a műszakját.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!