Meghalt Sir Michael Gambon, a Harry Potter-filmek Dumbledore professzora

2023. szeptember 28. – 15:09

Meghalt Sir Michael Gambon, a Harry Potter-filmek Dumbledore professzora
Sir Michael Gambon Dumbledore professzor szerepében a Harry Potter és a Tűz Serlege c. filmben – Fotó: Warner Bros. / Heyday Film / Collection ChristopheL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

82 éves korában meghalt Sir Michael Gambon ír színészlegenda – írja a Guardian. Gambon alakította a Roxfort igazgazóját, Albus Dumbledore-t a Harry Potter filmekben.

A felesége, Lady Gambon és fia, Fergus nevében kiadott közleményben azt írták:

„Megrendülten jelentjük be Sir Michael Gambon elvesztését. A szeretett férj és apa, Michael békésen halt meg a kórházban, felesége Anne és fia, Fergus mellett, tüdőgyulladás következtében.”

Gambon Írországban, Dublinban született 1940-ben egy varrónő és egy mérnök gyerekeként, a második világháború ideje alatt azonban Angliába költöztek. 15 évesen otthagyta az iskolát, 16 évesen egy gyárban kezdett el dolgozni, mellékállásként pedig egy amatőr színházban helyezkedett el díszletezőként. Nem sokkal később már a színpadon találta magát. Formálisan semmilyen színészképzést nem kapott. 1962-ben kapta első nagyobb szerepét, a dublini Gates Theatre-ben az Othello címszerepét alakította. Karrierje 1980-ban indult be igazán, játszott filmekben és színházban is, 1987-ben már a legrangosabb brit színházi díjként számon tartott Olivier-díjat is megkapta.

Richard Harris 2002-ben bekövetkezett halála után vette át Albus Dumbledore szerepét, hat filmben alakította a Roxfort legendás igazgatóját.

Gambon öt évtizedes pályafutása alatt négy BAFTA-t nyert a televíziós szerepeiért, de filmes, rádiós és színházi munkásságáról is ismert volt, és szinkronszínészként is aktív volt. Kétszer jelölték Emmy-díjra. 1998-ban lovaggá ütötték a „szórakoztatóiparért tett erőfeszítéseiért”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!