Egy New York-i bíró szerint Donald Trump éveken át becsapta a bankokat és a biztosítókat

2023. szeptember 27. – 01:34

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump éveken át csalást követett el, miközben felépítette ingatlanbirodalmát, amely híressé tette és a Fehér Házig repítette – állapította meg Arthur Engoron bíró a New York-i főügyész, Letitia James által indított polgári perben hozott döntésében. A bíró szerint a volt amerikai elnök és cége, a Trump Organization megtévesztette a bankokat és biztosítókat azzal, hogy jelentősen túlértékelték a cég értékét – írta az AP hírügynökség.

Engoron bíró keddi döntése a per legfontosabb állítását rendezte, de az ügyészség hat másik vádpontjában még nem foglalt állást. A bíró elrendelte, hogy büntetésként vonják vissza Trump néhány üzleti engedélyét, ami megnehezítheti számára az üzleti tevékenység folytatását New Yorkban, és közölte, hogy továbbra is egy független felügyelő fogja ellenőrizni a Trump Organization működését.

Donald Trump és cégbirodalma kulcspozícióban lévő vezetői, többek között fiai, Eric és Donald Jr. Trump többször is hazudtak az éves pénzügyi kimutatásokban, hogy ezzel kedvezőbb hitelfeltételekhez és alacsonyabb biztosítási díjakhoz jussanak. „Az itt szereplő dokumentumok egyértelműen csalárd értékbecsléseket tartalmaznak, amelyeket az alperesek az üzleti életben használtak ki” – mondta a bíró a keddi ítélethirdetésen.

Letitia James főügyész szerint Trump a bankoknak és biztosítóknak adott éves pénzügyi kimutatásokban 2,23 milliárd dollárral, egy mérés szerint pedig akár 3,6 milliárd dollárral is túlbecsülhette a nettó vagyonát. A túlértékelt vagyontárgyak közé tartozik Trump mar-a-lagói birtoka, a manhattani Trump Towerben lévő penthouse lakása, valamint különböző irodaházak és golfpályák – állította meg a főügyész a 2022 szeptemberében benyújtott perben.

Trump jogi csapata korábban azt kérte Engorontól, hogy utasítsa el a védencük ellen indított pert, azzal érveltek, hogy a főügyésznek nincs felhatalmazása a kereset benyújtására, mert nincs bizonyíték arra, hogy Trump tettei kárt okoztak volna a közösségnek, és hogy számos állítása már elévült.

A Guardian beszámolója szerint a tárgyalás várhatóan október 2-án kezdődik. A főügyész 250 millió dolláros büntetést kiszabását kéri, valamint azt, hogy Trump egyáltalán ne folytathasson üzleti tevékenységet New York államban. A tárgyalás akár decemberig is eltarthat – tett hozzá a bíró.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!