Videón, ahogy ukrán rakéta csapódik be az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállásába

2023. szeptember 23. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek késő este megjelentek videók arról, ahogy ukrán rakéták csapódnak az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállásába. A támadás még péntek napközben történt. Szevasztopol a hivatalosan Ukrajnához tartozó, de 2014 óta orosz megszállás alatt álló Krím-félszigeten van.

A támadás óta keresnek még egy orosz katonát. Egy ukrán tisztviselő szerint az ukránok a támadást Storm Shadow rakétákkal valósították meg, amit vagy a britektől, vagy a franciáktól kaptak korábban.

Péntek délután az ukrán légierő hivatalosan is elismerte, hogy ők felelősek az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli főhadiszállására mért rakétacsapásért. A Kyiv Post szerint a pénteki támadás után a légierő szóvivője, Jurij Ignat később arról beszélt: azt remélte, hogy ennél nagyobb lyukat sikerül csinálni a flotta főhadiszállásán.

„Őszintén szólva nagyobb lyukat szerettem volna”

– mondta Ignat az ukrán televízióban. Hozzátette: bár elégedett a csapás eredményével, remélte, hogy a hatás drámaibb lesz.

Ukrajna az elmúlt hetekben többször is támadta a krími kikötővárost. Szeptember 13-án a kora reggeli órákban több rakéta csapódott be a szevasztopoli haditengerészeti bázison található Szevmorzavod hajógyárba. A támadás során a Minszk elnevezésű partraszálló hajót és a Rosztov-na-Donu tengeralattjárót találat érte, miközben a szárazdokkokban karbantartáson voltak. Öt nappal később erőteljes robbanások hallatszottak az oroszok által megszállt Szevasztopolban, a helyi hatóságok lezárták a krími hídhoz vezető utat is. Az oroszok akkor drónokat lőttek le a Krím felett.

(BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!