Megtalálták a lezuhant F–35-ös vadászgép roncsait Dél-Karolinában

2023. szeptember 19. – 07:35

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták a Dél-Karolinában lezuhant F–35-ös vadászbombázó roncsait – közölte az amerikai tengerészgyalogság, miután a keresés véget ért.

Hozzátették, hogy a pilóta időben katapultált, és ejtőernyővel biztonságban földet ért North Charleston környékén. A katapultáló pilótát kórházba szállították, állapota stabil. Egy másik F–35-ös, amely ugyanebben az időben repült, épségben visszatért a bázisra.

A katonai hatóságok közölték, hogy a roncsokat „kétórányira északkeletre a charlestoni egyesített támaszponttól”, Williamsburg megyében találták meg. A nyilvánosságot arra kérték, hogy tartsák távol magukat a területtől, hogy a nyomozók elvégezhessék a munkájukat.

Egy F–35-ös vadászbombázó a kaliforniai San Francisco fölött 2022. október 7-én – Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency / AFP
Egy F–35-ös vadászbombázó a kaliforniai San Francisco fölött 2022. október 7-én – Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency / AFP

A charlestoni egyesített támaszpont szóvivője, Jeremy Huggins az NBC Newsnak azt mondta, a gép robotpilóta üzemmódban maradt, miután a pilóta katapultált. A hatóságok szerint az F–35-ös ezután még egy ideig a levegőben maradhatott, ami megnehezítette a megtalálását.

„Az események valószínűsíthető sorrendje az, hogy amikor a pilóta katapultált, a transzponder elektronikája megsült, és így a hadsereg már nem tudta követni a gép helyzetét” – mondta J. J. Gertler, a Teal Group védelmi tanácsadó cég vezető elemzője a BBC-nek.

Az F–35 Lightning II a világ legfejlettebb harci repülője, egyetlen darab ára típustól függően durván 110 és 136 millió dollár közé tehető.



Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!