Erdoğan török elnök: Ugyanannyira bízom Oroszországban, mint a Nyugatban

2023. szeptember 19. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan török elnök azt mondta, hogy ugyanannyira bízik Oroszországban, mint a Nyugatban. „Nincs okom arra, hogy ne bízzam bennük” – mondta Erdoğan a PBS amerikai műsorszolgáltatónak adott interjúban hétfőn késő este New Yorkban, ahol az ENSZ-közgyűlésen vesz részt. „Amennyire megbízható a Nyugat, annyira megbízható Oroszország is. Ebben a pillanatban ugyanúgy bízom Oroszországban, mint a Nyugatban” – tette hozzá a török elnök.

Erdoğan a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott legutóbbi, szeptember 4-i találkozójáról is beszélt. Azt mondta, nem sikerült rávennie Putyint, hogy Oroszország visszatérjen a júliusban felmondott fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz, azonban ígéretet kapott arra, hogy Oroszország egymillió tonna gabonát fog Afrikába szállítani.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy az orosz–ukrán háború hosszú ideig fog tartani” – mondta Erdoğan, hozzátéve, hogy szerinte Putyin is a háború mielőbbi befejezésének az oldalán áll. Arra a kérdésre, hogy ezt mégis miből gondolja, azt válaszolta: „Én csak az elnök szavait veszem figyelembe, és Putyin a háború mielőbbi befejezésének pártján áll. Ezt mondta ő is, és én hiszek neki.”

Arra a kérdésre, hogy szerinte az ukránok képesek lesznek-e visszaszerezni az elfoglalt területeiket, ideértve a Krím félszigetet is, Erdoğan kissé szkeptikus választ adott. „Putyin elnökkel a Krímről még 2014-ben folytattam bizonyos megbeszéléseket és tárgyalásokat. És nem jártam sikerrel, nem tudtam rávenni, hogy kivonuljanak a Krímből. És úgy gondolom, hogy ez egyelőre nem is fog sikerülni. Azt hiszem, ezt majd az idő eldönti” – mondta, hozzátéve, hogy jelenleg lehetetlenség megjósolni a háború végét és végkifejletét. „Ezt csak a két fél vezetői tudják megmondani.”

A török elnök az interjúban beszélt a svéd NATO-csatlakozásról is. Azt mondta: „Többször kijelentettük, hogy készek vagyunk támogatni Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, de Svédországnak fel kellene nőnie a feladathoz, és be kellene tartania az ígéreteit, mert Stockholm utcáin még mindig terroristákat látunk szabadon mászkálni.” Arra kérdésre, hogy Törökország mikor fogja ratifikálni a svéd csatalakozását, nagyjából ugyanazt a válasz adta, mint amit a magyar kormány szokott: az Országgyűlés dolga eldönteni, hogy mikor tűzik napirendre a témát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!