Azerbajdzsán megtámadta a Hegyi-Karabahot, hogy kiűzze az örmény alakulatokat

2023. szeptember 19. – 17:09

Azerbajdzsán megtámadta a Hegyi-Karabahot, hogy kiűzze az örmény alakulatokat
Sztepanakert, Hegyi-Karabah fővárosa – Fotó: Artsakh Public TV / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Azerbajdzsán katonai akciót indított Hegyi-Karabah térségében – írja a Reuters. A lépés újabb fegyveres összecsapások láncolatát indíthatja el az ingatag régióban.

A posztszovjet térség egyik legjelentősebb befagyott konfliktusa a Hegyi-Karabahban az azeri és örmény erők között 2020. szeptember 27-én újult ki, majd a szokatlanul komoly harcok november 10-én váratlan fegyverszünettel végződtek. 2022-ben újabb harcok robbantak ki az örmény–azeri határon, miután az azeri kormányzat bejelentette, hogy több helyen átvette az uralmat a térségben, Azerbajdzsán és Örményország pedig kölcsönösen azzal vádolta egymást, hogy a tűzharcokban katonákat öltek meg.

Idén májusban végül Örményország bejelentette, hogy megállapodott Azerbajdzsánnal egymás területi integritásáról, és elismerte Hegyi-Karabahot Azerbajdzsán részeként, így lehetőség nyílt a békemegállapodásra. A régió egy részét azonban továbbra is a szakadár örmény hatóságok irányítják. A feszültség nem szűnt meg, az azerbajdzsáni hatóságok közel kilenc hónapja blokkolják az örmények által lakott Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő útvonalat.

Azerbajdzsán most azért kezdett „terrorizmusellenes” akcióba, hogy kiűzze az örmény alakulatokat a régióból. Az azeri védelmi minisztérium szerint az örmény fegyveres erők nyitottak tüzet az azerbajdzsáni csapatokra Aghdam térségében, amire „megtorló intézkedéssel” válaszoltak.

Karabah fővárosában, Sztepanakertben hangos lövöldözés és ágyúdörgés volt hallható kedden, a közösségi médiában pedig több erről készült felvétel is megjelent. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium azt közölte, hogy „lefegyverzi az örmény fegyveres erők alakulatait és semlegesíti az örmény katonai infrastruktúrát”. A karabahi szeparatisták emberi jogi ombudsmanja szerint civilek is megsérültek a támadásban, Azerbajdzsán szerint viszont csak katonai célpontokat támadtak.

Örményország elítélte a támadást, és azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy városokat és falvakat lőtt. „A büntetlenség érzésétől vezérelve Azerbajdzsán nyíltan vállalta a felelősséget az agresszióért” – áll az örmény külügyminisztérium közleményében. Az örmény miniszterelnök szerint Azerbajdzsán etnikai tisztogatás céljából indított hadműveletet kedden Hegyi-Karabahban, és fegyveres ellenségeskedésbe akarja bevonni Örményországot. Nikol Pasinján szerint az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban. Emellett arról is beszélt, hogy az offenzíva kezdete után már megjelentek államcsínyt szorgalmazó felhívások az országban.

A konfliktus történelmi beágyazottságáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!