Azerbajdzsán megtámadta a Hegyi-Karabahot, hogy kiűzze az örmény alakulatokat

2023. szeptember 19. – 17:09

Azerbajdzsán megtámadta a Hegyi-Karabahot, hogy kiűzze az örmény alakulatokat
Sztepanakert, Hegyi-Karabah fővárosa – Fotó: Artsakh Public TV / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Azerbajdzsán katonai akciót indított Hegyi-Karabah térségében – írja a Reuters. A lépés újabb fegyveres összecsapások láncolatát indíthatja el az ingatag régióban.

A posztszovjet térség egyik legjelentősebb befagyott konfliktusa a Hegyi-Karabahban az azeri és örmény erők között 2020. szeptember 27-én újult ki, majd a szokatlanul komoly harcok november 10-én váratlan fegyverszünettel végződtek. 2022-ben újabb harcok robbantak ki az örmény–azeri határon, miután az azeri kormányzat bejelentette, hogy több helyen átvette az uralmat a térségben, Azerbajdzsán és Örményország pedig kölcsönösen azzal vádolta egymást, hogy a tűzharcokban katonákat öltek meg.

Idén májusban végül Örményország bejelentette, hogy megállapodott Azerbajdzsánnal egymás területi integritásáról, és elismerte Hegyi-Karabahot Azerbajdzsán részeként, így lehetőség nyílt a békemegállapodásra. A régió egy részét azonban továbbra is a szakadár örmény hatóságok irányítják. A feszültség nem szűnt meg, az azerbajdzsáni hatóságok közel kilenc hónapja blokkolják az örmények által lakott Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő útvonalat.

Azerbajdzsán most azért kezdett „terrorizmusellenes” akcióba, hogy kiűzze az örmény alakulatokat a régióból. Az azeri védelmi minisztérium szerint az örmény fegyveres erők nyitottak tüzet az azerbajdzsáni csapatokra Aghdam térségében, amire „megtorló intézkedéssel” válaszoltak.

Karabah fővárosában, Sztepanakertben hangos lövöldözés és ágyúdörgés volt hallható kedden, a közösségi médiában pedig több erről készült felvétel is megjelent. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium azt közölte, hogy „lefegyverzi az örmény fegyveres erők alakulatait és semlegesíti az örmény katonai infrastruktúrát”. A karabahi szeparatisták emberi jogi ombudsmanja szerint civilek is megsérültek a támadásban, Azerbajdzsán szerint viszont csak katonai célpontokat támadtak.

Örményország elítélte a támadást, és azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy városokat és falvakat lőtt. „A büntetlenség érzésétől vezérelve Azerbajdzsán nyíltan vállalta a felelősséget az agresszióért” – áll az örmény külügyminisztérium közleményében. Az örmény miniszterelnök szerint Azerbajdzsán etnikai tisztogatás céljából indított hadműveletet kedden Hegyi-Karabahban, és fegyveres ellenségeskedésbe akarja bevonni Örményországot. Nikol Pasinján szerint az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban. Emellett arról is beszélt, hogy az offenzíva kezdete után már megjelentek államcsínyt szorgalmazó felhívások az országban.

A konfliktus történelmi beágyazottságáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!