A német külügyminiszter diktátornak nevezte a kínai elnököt, Peking szerint ez abszurd

2023. szeptember 18. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

Peking felháborodott, és panaszt tett Németországnál, miután Annalena Baerbock német külügyminiszter diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt. A kínai külügyminisztérium szerint ez abszurd, nyílt politikai provokációról van szó, ami súlyosan sérti Kína méltóságát, írja a Reuters.

„Ha Putyin megnyerné ezt a háborút, milyen jel lenne ez a világ más diktátorainak, mint például Hszi kínai elnöknek? Ezért Ukrajnának kell megnyernie ezt a háborút” – mondta pénteken Annalena Baerbock német külügyminiszter. Baerbock azt is megígérte, hogy támogatni fogják Ukrajnát a háborúban, amíg szükséges.

Annalena Baerbock német külügyminiszter közös sajtótájékoztatón vesz részt Csin Gang kínai külügyminiszterrel – Fotó: Sou Takekuma / Reuters
Annalena Baerbock német külügyminiszter közös sajtótájékoztatón vesz részt Csin Gang kínai külügyminiszterrel – Fotó: Sou Takekuma / Reuters

Baerbock azután mondta el a véleményét Kína politikájáról, hogy az uniós végrehajtó testület vizsgálatot indít a kínai elektromos járművekre adott támogatások ügyében. Júniusban Joe Biden amerikai elnök is diktátornak nevezte Hszit egy nappal azután, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter befejezte a kapcsolatok stabilizálását célzó kínai látogatását.

Kína külügyminisztere, Vang Ji éppen hétfőn indult négynapos útra Oroszországba a „kínai–orosz stratégiai biztonsági konzultációk 18. fordulójára” Nyikolaj Patrusev, a moszkvai biztonsági tanács titkára meghívására. Kína az orosz–ukrán háborúban igyekezett úgy viselkedni, hogy semlegesnek tűnjön. 12 pontos béketervéről, melynek első pontja szerint minden ország szuverenitását tiszteletben kell tartani, itt olvashat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!