Feltártak egy levelet, amely arra utal, hogy XII. Piusz pápa tudott a holokauszt borzalmairól

2023. szeptember 17. – 09:42

Feltártak egy levelet, amely arra utal, hogy XII. Piusz pápa tudott a holokauszt borzalmairól
XII. Piusz pápa írógépen dolgozik a Vatikánban – Fotó: ANSA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy újonnan feltárt levél arra utal, hogy a második világháború idején XII. Piusz pápa részletes információkat kapott egy német jezsuitától a zsidók és lengyelek 1942-es tömeges elgázosításáról. A dokumentáció aláássa a Vatikán érvelését, miszerint nem tudta ellenőrizni a náci atrocitásokról szóló diplomáciai jelentéseket, hogy elítélje azokat, írta a The Guardian.

A Corriere della Sera olasz napilapban a hétvégén ismertetett, a vatikáni levéltárból származó dokumentum valószínűleg tovább élezi a XII. Piusz pápa örökségéről és a most elakadt boldoggá avatásáról szóló vitát.

A történészek régóta megosztottak a római katolikus egyházat 1939 és 1958 között vezető Piusz tevékenységét illetően. Támogatói szerint csendes diplomáciával mentett meg zsidó életeket, kritikusai viszont nehezményezik, hogy hallgatott, miközben tombolt a holokauszt.

A Corriere della Sera Lothar Koenig német jezsuita pap 1942. december 14-én kelt, XII. Piusz titkárának, Robert Leiber nevű német jezsuita társának címzett levelét közölte. Leiber ebben leírja, hogy a németek által megszállt Lengyelországban naponta akár 6000 zsidót és lengyelt is elgázosítanak. A dokumentumot Giovanni Coco, a Vatikán apostoli levéltárának kutatója és levéltárosa tárta fel, aki hamarosan könyvet jelentet meg XII. Piusz pontifikátusának 2020-ban megnyitott aktáiról.

Coco a Corriere-nek elmondta, hogy a levél azért jelentős, mert részletes levelezést tartalmaz a zsidók náci megsemmisítéséről egy jól értesült németországi egyházi forrástól, aki a katolikus Hitler-ellenes ellenállás tagja volt, és titkos információkat tudott eljuttatni a Vatikánba.

Bár nem biztos, hogy XII. Piusz látta a levelet, Leiber a legfőbb tanácsadója volt, és a pápát szolgálta akkor is, amikor az 1920-as években a Vatikán németországi nagykövete volt, ami szoros munkakapcsolatra utal, különösen a Németországgal kapcsolatos ügyekben.

Coco azt is megjegyezte, hogy a német jezsuita, Koenig arra is kérte a Szentszéket, hogy ne hozza nyilvánosságra, amit felfedett, mert féltette a saját és az információkat szolgáltató források életét. XII. Piusz támogatói többek között éppen azzal érvelnek, hogy a pápa a megtorlástól való félelem miatt nem tudott határozottan fellépni a nácik ellen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!