Feltártak egy levelet, amely arra utal, hogy XII. Piusz pápa tudott a holokauszt borzalmairól

2023. szeptember 17. – 09:42

Feltártak egy levelet, amely arra utal, hogy XII. Piusz pápa tudott a holokauszt borzalmairól
XII. Piusz pápa írógépen dolgozik a Vatikánban – Fotó: ANSA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy újonnan feltárt levél arra utal, hogy a második világháború idején XII. Piusz pápa részletes információkat kapott egy német jezsuitától a zsidók és lengyelek 1942-es tömeges elgázosításáról. A dokumentáció aláássa a Vatikán érvelését, miszerint nem tudta ellenőrizni a náci atrocitásokról szóló diplomáciai jelentéseket, hogy elítélje azokat, írta a The Guardian.

A Corriere della Sera olasz napilapban a hétvégén ismertetett, a vatikáni levéltárból származó dokumentum valószínűleg tovább élezi a XII. Piusz pápa örökségéről és a most elakadt boldoggá avatásáról szóló vitát.

A történészek régóta megosztottak a római katolikus egyházat 1939 és 1958 között vezető Piusz tevékenységét illetően. Támogatói szerint csendes diplomáciával mentett meg zsidó életeket, kritikusai viszont nehezményezik, hogy hallgatott, miközben tombolt a holokauszt.

A Corriere della Sera Lothar Koenig német jezsuita pap 1942. december 14-én kelt, XII. Piusz titkárának, Robert Leiber nevű német jezsuita társának címzett levelét közölte. Leiber ebben leírja, hogy a németek által megszállt Lengyelországban naponta akár 6000 zsidót és lengyelt is elgázosítanak. A dokumentumot Giovanni Coco, a Vatikán apostoli levéltárának kutatója és levéltárosa tárta fel, aki hamarosan könyvet jelentet meg XII. Piusz pontifikátusának 2020-ban megnyitott aktáiról.

Coco a Corriere-nek elmondta, hogy a levél azért jelentős, mert részletes levelezést tartalmaz a zsidók náci megsemmisítéséről egy jól értesült németországi egyházi forrástól, aki a katolikus Hitler-ellenes ellenállás tagja volt, és titkos információkat tudott eljuttatni a Vatikánba.

Bár nem biztos, hogy XII. Piusz látta a levelet, Leiber a legfőbb tanácsadója volt, és a pápát szolgálta akkor is, amikor az 1920-as években a Vatikán németországi nagykövete volt, ami szoros munkakapcsolatra utal, különösen a Németországgal kapcsolatos ügyekben.

Coco azt is megjegyezte, hogy a német jezsuita, Koenig arra is kérte a Szentszéket, hogy ne hozza nyilvánosságra, amit felfedett, mert féltette a saját és az információkat szolgáltató források életét. XII. Piusz támogatói többek között éppen azzal érvelnek, hogy a pápa a megtorlástól való félelem miatt nem tudott határozottan fellépni a nácik ellen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!