Több ezren tüntettek Budapesten az oktatás helyzete miatt

2023. szeptember 16. – 11:02

Több ezren tüntettek Budapesten az oktatás helyzete miatt
A diákok egy része felment a Miniszterelnökséghez vezető lépcsőn, de a tetején rendőrök állják el az útjukat – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezren tüntettek pénteken, a demokrácia napján Budapesten a pedagógusok közalkalmazotti státuszát megszüntető státusztörvény bevezetése és az oktatás általános helyzete miatt, írta a Telex.

Laptársunk péntek délután percről percre tudósított az eseményekről. A beszámoló szerint a tüntetők péntek délután 17:15-kor indultak el az Elvis Presley térről a Margit híd felé, aminek a Budáról Pestre tartó felét sikerült elfoglalniuk, majd 18 órakor érkeztek meg a Kossuth Lajos térre, ahol beszédek hangzottak el.

A demokrácia napja van, demokráciában akarunk élni – mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája. Az EDF egyik diákja szerint 13 éve nem szól másról a politika és a közélet, csak a hazugságról, utálkozásról, kizsákmányolásról. A PDSZ egyik tagja a színpadon jelentette be: nem fogja aláírni a státusztörvény miatt hatályba lépő új szerződését.

A tüntetés hivatalos vége után többen elindultak a Miniszterelnökségnek helyet adó egykori Karmelita-kolostorhoz, az odavezető lépcsők tetején azonban rendőrök állták útukat. Egy idő után a diákok elkezdték tolni a rendőrsorfalat, végül a tüntetők lementek a lépcsőről, de máshol is rendőrsorfallal találták szembe magukat.

A Telex videóban is beszámolt a tüntetésről, ebben többek között egy volt tanár arról beszélt, hogy kezdő buszvezetőként jobban fog keresni, és megszólaltak olyan diákok is, akiknek az elmúlt évben 13 tanáruk mondott fel. A videó végén látható, ahogyan a tüntetők elkezdték tolni a Karmelitához vezető utat elálló rendőrsorfalat, majd ahogy elüldözik a kormánypárti Hír TV munkatársait, amiért közpénzből „hazudik”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!