Több ezren tüntettek Budapesten az oktatás helyzete miatt

2023. szeptember 16. – 11:02

Több ezren tüntettek Budapesten az oktatás helyzete miatt
A diákok egy része felment a Miniszterelnökséghez vezető lépcsőn, de a tetején rendőrök állják el az útjukat – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezren tüntettek pénteken, a demokrácia napján Budapesten a pedagógusok közalkalmazotti státuszát megszüntető státusztörvény bevezetése és az oktatás általános helyzete miatt, írta a Telex.

Laptársunk péntek délután percről percre tudósított az eseményekről. A beszámoló szerint a tüntetők péntek délután 17:15-kor indultak el az Elvis Presley térről a Margit híd felé, aminek a Budáról Pestre tartó felét sikerült elfoglalniuk, majd 18 órakor érkeztek meg a Kossuth Lajos térre, ahol beszédek hangzottak el.

A demokrácia napja van, demokráciában akarunk élni – mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája. Az EDF egyik diákja szerint 13 éve nem szól másról a politika és a közélet, csak a hazugságról, utálkozásról, kizsákmányolásról. A PDSZ egyik tagja a színpadon jelentette be: nem fogja aláírni a státusztörvény miatt hatályba lépő új szerződését.

A tüntetés hivatalos vége után többen elindultak a Miniszterelnökségnek helyet adó egykori Karmelita-kolostorhoz, az odavezető lépcsők tetején azonban rendőrök állták útukat. Egy idő után a diákok elkezdték tolni a rendőrsorfalat, végül a tüntetők lementek a lépcsőről, de máshol is rendőrsorfallal találták szembe magukat.

A Telex videóban is beszámolt a tüntetésről, ebben többek között egy volt tanár arról beszélt, hogy kezdő buszvezetőként jobban fog keresni, és megszólaltak olyan diákok is, akiknek az elmúlt évben 13 tanáruk mondott fel. A videó végén látható, ahogyan a tüntetők elkezdték tolni a Karmelitához vezető utat elálló rendőrsorfalat, majd ahogy elüldözik a kormánypárti Hír TV munkatársait, amiért közpénzből „hazudik”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!