Európai Bizottság: Románia és Bulgária teljesítette vállalásait, megszűnik az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus

2023. szeptember 15. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárja az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV) Bulgária és Románia esetében, jelentette be pénteken az Európai Bizottság a News.ro szerint. Az EB ezután csak az EU-ban általánosan alkalmazott uniós jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján monitorozza a két országot.

A két ország 2007-es uniós csatlakozásakor életbe lépett mechanizmus célja az volt, hogy elősegítse az igazságügyi rendszer és a korrupcióellenes intézkedések reformját, illetve Bulgária esetében a szervezett bűnözés elleni intézkedések hatékonyabbá tételét.

Ursula von der Leyen, az EB elnöke gratulált Bulgáriának és Romániának az uniós csatlakozásuk óta elért eredményeikhez, és kijelentette, hogy fontos reformokat valósítottak meg.

Az EB mindkét tagállam esetében arra a következtetésre jutott, hogy a csatlakozáskor az együttműködési és ellenőrzési mechanizmusban meghatározott kötelezettségeket kielégítően teljesítették, a rendszeres jelentésekben szereplő további vállalások végrehajtására irányuló munka pedig 2023 júniusában befejeződött, áll a bizottság közleményében.

Iohannis: a korrupció elleni küzdelemnek nem szabad lankadnia

Klaus Iohannis államfő pénteken Románia nagy sikerének nevezte az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) hivatalos lezárását, ugyanakkor kijelentette, hogy a korrupció elleni küzdelemnek nem szabad lankadnia.

Iohannis az igazságügyi minisztérium által szervezett Igazságügy 2023: az igazságszolgáltatási rendszer prioritásai és a jogállamiságról szóló jelentés – nemzeti és európai összefüggések című rendezvényen mondott beszédet. Mint kifejtette, a magas szintű korrupció leküzdéséhez folyamatos erőfeszítésekre és kézzelfogható eredményekre van szükség. Hozzátette, hogy a korrupciós ügyekben indított büntetőeljárásokat szakszerűen, az alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartásával, a lehető leggyorsabban kell lefolytatni.

Beszédében kitért arra is, hogy az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) lezárása Románia határozott Európa-párti elkötelezettségéről tanúskodik, azoknak az értékeknek a szellemében, amelyekre az Európai Unió épült, mint például az emberi jogok, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása.

Az államfő értékelése szerint az országos helyreállítási terv lehetőséget kínál arra, hogy Románia építkezhessen erre a mérföldkőnek számító sikerre, és egy erős igazságszolgáltatási rendszerbe ruházzon be. De megjegyezte, hogy az igazságszolgáltatás hatékonyságának növelése, a korrupció elleni küzdelem és az igazságügyi intézmények kapacitásának megerősítése nem állhat meg az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus lezárásával.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!