Élő adásban verekedtek össze szlovák politikusok

2023. szeptember 13. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Botrányba fulladt a Smer-SD szerda reggeli sajtótájékoztatója, miután megjelent a helyszínen egy másik ellenzéki párt, az OĽaNO elnöke, Igor Matovič – írja a Paraméter.

A volt szlovák miniszterelnök, Robert Fico által vezetett Smer képviselői éppen arra szólították fel a szlovák kormányt, hogy a migrációs helyzet miatt zárják le a Magyarországgal közös határokat, és állítsák vissza az ellenőrzést, amikor a korábbi kormányfő és volt pénzügyminiszter Matovič megjelent egy terepjáróval a háttérben, és a pártja szlogenjét kezdte el ismételgetni egy megafonba: „Mi nem adjuk el magukat a maffiának”. Emellett korábbi sérelmeket hozott fel még azokból az időkből, amikor a Smer volt kormányon.

A Smer politikusai körbevették az autót, Matovič a korábbi smeres belügyminiszterrel, Robert Kaliňákkal dulakodni is kezdett. A két politikus először csak ordibált egymással, majd Matovič mellkason rúgta Kaliňákot. Erre a Smer egy másik képviselője, Richard Glück ütéssel válaszolt. Az esetet élőben közvetítették.

Szlovákiában éppen választási hajrá van, a 2018-ban megbukott Fico nagy visszatérését tervezi. A közvélemény-kutatások szerint pártja, a Smer az élen végezhet a szeptember végén tartott parlamenti választásokon. A Smert a parlamenten kívüli (de Čaputová elnök mögött álló) Progresszív Szlovákia követi 17 százalékkal, majd a Pellegrini-féle Hang jön 13 százalékkal. A Ficót leváltó kormánykoalíció legerősebb pártját, az OĽaNO-t 7 százalékra mérik.

Fico 2006–2010 és 2012–2018 között volt Szlovákia miniszterelnöke, azonban kénytelen volt lemondani a 2018-as válság során, amit a Smer, valamint a szlovákiai politikai elit és az olasz maffia kapcsolata után kutakodó Ján Kuciak újságíró és barátnője meggyilkolása idézett elő.

A választások előtti belpolitikai helyzetet ebben a cikkben elemeztük részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!