Szexuális zaklatás célpontja volt a válaszadó brit női sebészek kétharmada egy kutatás szerint

2023. szeptember 12. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kutatásban válaszoló brit női sebészek közel kétharmada volt szexuális zaklatás célpontja az elmúlt öt évben, egyharmadukat bántalmazták is a kollégái, derült ki az Exeteri és a Surrey Egyetem sebészetben elkövetett szexuális visszaélésekkel foglalkozó munkacsoportjának felméréséből, amit a BBC-vel osztottak meg.

A kutatóknak válaszoló nők azt mondták, attól tartanak, hogy az incidensek bejelentése árt a karrierjüknek, és nem bíznak abban, hogy az Országos Egészségügyi Szolgálat intézkedni fog.

A tanulmány szerzői szerint a brit állami kórházakban nemcsak az elmúlt öt évben, de jelenleg is gyakori, hogy a női gyakornokokat az idősebb férfi sebészek bántalmazzák. Női sebészek arról is beszámoltak, hogy többször előfordult az is, hogy a műtőben, operálás közben bántalmazták vagy zaklatták őket szexuálisan.

A kutatás eredményeit a Királyi Sebészkollégium is sokkolónak nevezte.

Az anonim kutatásban 1434-en vettek részt, nők és férfiak fele-fele arányban, az eredmények az alábbiak:

  • a női sebészek 63%-a kollégái szexuális zaklatásának célpontja volt,
  • a megkérdezett nők 30%-át zaklatta szexuálisan munkatársa
  • a nők 11%-a számolt be a karrierlehetőségekkel összefüggő erőszakos fizikai érintkezésről,
  • legalább 11 nemi erőszakos esetről számoltak be,
  • a nők 90%-a és a férfiak 81%-a volt szemtanúja valamilyen szexuális visszaélésnek.

„Megállapításaink valószínűleg megingatják a nyilvánosság sebészi szakmába vetett bizalmát” – mondta Dr. Christopher Begeny, az Exeteri Egyetem munkatársa. Közben egy második jelentés – a Breaking the Silence: A szexuális visszaélések kezelése az egészségügyben című – ajánlásokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy min kell változtatni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!