Szexuális zaklatás célpontja volt a válaszadó brit női sebészek kétharmada egy kutatás szerint

2023. szeptember 12. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kutatásban válaszoló brit női sebészek közel kétharmada volt szexuális zaklatás célpontja az elmúlt öt évben, egyharmadukat bántalmazták is a kollégái, derült ki az Exeteri és a Surrey Egyetem sebészetben elkövetett szexuális visszaélésekkel foglalkozó munkacsoportjának felméréséből, amit a BBC-vel osztottak meg.

A kutatóknak válaszoló nők azt mondták, attól tartanak, hogy az incidensek bejelentése árt a karrierjüknek, és nem bíznak abban, hogy az Országos Egészségügyi Szolgálat intézkedni fog.

A tanulmány szerzői szerint a brit állami kórházakban nemcsak az elmúlt öt évben, de jelenleg is gyakori, hogy a női gyakornokokat az idősebb férfi sebészek bántalmazzák. Női sebészek arról is beszámoltak, hogy többször előfordult az is, hogy a műtőben, operálás közben bántalmazták vagy zaklatták őket szexuálisan.

A kutatás eredményeit a Királyi Sebészkollégium is sokkolónak nevezte.

Az anonim kutatásban 1434-en vettek részt, nők és férfiak fele-fele arányban, az eredmények az alábbiak:

  • a női sebészek 63%-a kollégái szexuális zaklatásának célpontja volt,
  • a megkérdezett nők 30%-át zaklatta szexuálisan munkatársa
  • a nők 11%-a számolt be a karrierlehetőségekkel összefüggő erőszakos fizikai érintkezésről,
  • legalább 11 nemi erőszakos esetről számoltak be,
  • a nők 90%-a és a férfiak 81%-a volt szemtanúja valamilyen szexuális visszaélésnek.

„Megállapításaink valószínűleg megingatják a nyilvánosság sebészi szakmába vetett bizalmát” – mondta Dr. Christopher Begeny, az Exeteri Egyetem munkatársa. Közben egy második jelentés – a Breaking the Silence: A szexuális visszaélések kezelése az egészségügyben című – ajánlásokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy min kell változtatni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!