Elindultak a magyar barlangi mentők az amerikai kutatóval a felszín felé

2023. szeptember 9. – 20:13

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat délután, helyi idő szerint 14:29-kor elindult a hordágy a felszín felé a dél-törökországi Morca-barlang 1040 méter mélységben levő HOPE bivakjából – tudatta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat helyszínen dolgozó csapatának vezetője, dr. Nyerges Miklós. A hordágyon a 40 éves amerikai kutató, Mark Dickey fekszik, akinek súlyos bélrendszeri vérzése van, és még a múlt héten lett rosszul.

A 720 méteres mélységben kialakított következő bivakig Dickeyt bolgár, lengyel, horvát és magyar tagokból álló csapat szállítja a tervek szerint. A sérültet az olasz csapat orvosa és asszisztense kísérik.

A magyar csapat előreláthatólag 4-500 méter között veszi át majd a sérültet. A magyar–horvát közös csapat egészen a barlang 100-150 méteres szintjéig tervezi szállítani a hordágyat. Az egész akció akár tíz napig is eltarthat.

Jelenleg 29 barlangi mentő van a helyszínen, így a 40 fős hivatásos olasz team után a második legnagyobb számú küldöttség a többnemzetiségű akcióban. Az eredeti kutató expedíció több tagja, köztük egy magyar barlangkutató és négy kolozsvári magyar barlangkutató még a helyszínen vannak, ők támogatják a mentési munkálatokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!