Magyarok is részt vesznek az ezer méter mélyen rosszul lett barlangkutató törökországi mentésében

2023. szeptember 6. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Törökország déli részén található Morca-barlangot kutató, magyar részvétellel zajló nemzetközi expedíción rosszul lett egy 40 éves amerikai barlangkutató. A férfinak súlyos bélrendszeri vérzése van, a nagyjából 1050 méter mélyen lévő táborhelyet képtelen egyedül elhagyni. Mentése egy szervezett akció keretében zajlik, ebben részt vesz a Magyar Barlangi Mentőszolgálat is – derül ki oldalukról.

A mentést a török szervezetek vezetik, az Európai Barlangi Mentők Szervezete pedig koordinál. Az európai szervezet szerint a leggyorsabban mobilizálható csapat, ami ilyen extrém mélységbe képes lejutni és dolgozni is, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, így vasárnap őket riasztották. A négyfős csapat a TEK-kel együttműködve már vasárnap elkezdte a mentés előkészítését.

Feladatuk, hogy a sérült szakszerű vizsgálatát elvégezzék, első ellátását megkezdjék, ezt időközben meg is kezdték. Munkájukat nehezíti, hogy a sérült amerikai extrém mélységben van: csak a lejutás egy egész napot vett igénybe.

A keddi beszámolójuk szerint a kezeléseknek eddig kevés eredményük volt: a gyógyszeres ellátás mellett vértranszfúziót is kapott a súlyos, életveszélyes állapotban levő sérült.

Azt írták, hogy a férfi állapota a kivérzéses sokk állapota felé mutat. A magyar barlangi mentők második hulláma kedden érkezett a barlang bejáratához, ők további vérrel és fagyasztott vérplazmával indultak a sérült felé vezető, közel egynapos útra.

Jelenleg a mentésben a török vezetés alatt álló nemzetközi kutatócsapat tagjai, két bolgár és a kilenc magyar barlangi mentő vesz részt. A világ barlangi mentéseinek történetében eddig a rekordot 2014-ben a németországi Riesending-barlangban hajtották végre 1000 méteres mélységben: itt egy koponyasérült kutatót 700 ember 11 napi megfeszített munkájával sikerült a felszínre juttatni. A mostani sérült ennél valamivel mélyebben van, nagyjából 1050 méter körül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!