Meghalt Mohamed al-Fayed egyiptomi üzletember

2023. szeptember 2. – 00:16

Másolás

Vágólapra másolva

94 éves korában meghalt Mohamed al-Fayed egyiptomi üzletember, a londoni Harrods áruház és a Fulham futballklub egykori tulajdonosa – írta a Guardian.

Al-Fayed Alexandriában született 1929. január 27-én, egy tanítónő fia volt. Egyiptomban hajózási vállalkozást indított, majd 1966-ban a világ egyik leggazdagabb emberének, Brunei szultánjának a tanácsadója lett.

Az 1970-es években telepedett le Nagy-Britanniában. Bátyjával, Alival együtt 1979-ben megvásárolta a párizsi Ritz Hotelt. A következő nagy dobásuk a londoni Harrods áruház megszerzése volt 1985-ben. Európa egyik legismertebb és legnagyobb területű áruházát 2010-ben adta el a katari állam tulajdonában álló Qatar Holdings befektetési alapnak.

Mohamed al-Fayed 1997-ben, 6,25 millió fontért vásárolta meg a nyugat-londoni Fulham futballklubot, amelyet 2013-ban a pakisztáni-amerikai sportmágnásnak, Shahid Khannak adott el.

Mohamed al-Fayed halála csaknem napra pontosan 26 évvel legidősebb fia, Dodi al-Fayed halála után következett be. 1997. augusztus 31-én Diana walesi hercegnő és párja, Dodi halálos autóbalesetet szenvedtek, amikor Párizsban a fotósok elől menekültek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!