Elege van Hallstattnak a turizmusból: a szelfigátló fal után most tüntettek ellene

2023. augusztus 28. – 12:46

Elege van Hallstattnak a turizmusból: a szelfigátló fal után most tüntettek ellene
A tömegturizmus ellen tüntető helyiek Hallstattban 2023. augusztus 27-én – Fotó: Reinhard HOERMANDINGER / APA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztriai Hallstatt városában a helyiek ismét tiltakoznak a tömegturizmus ellen: a májusi szelfigátló paraván után most tüntetést szerveztek – írja a BBC.

A világörökség részét képező Hallstattnak alig több mint 700 lakosa van, de a főszezonban előfordul, hogy naponta akár 10 ezer látogatót is fogad. A lakosok most azt követelik, hogy napi szinten korlátozzák a turisták számát, illetve azt, hogy turistabuszok helyi idő szerint 17 óra után már ne hajthassanak be a településre.

Hallstatt, a sziklás hegyekkel körülvett, érintetlen alpesi tó partján fekvő festői régi házaival az utóbbi években Ausztria egyik legkedveltebb célpontjává vált. A turizmus egyértelműen jót tett Hallstatt gazdaságának, azonban a helyiek egy része szerint egyszerűen túl sok a látogató. Különösen sok az egynapos kirándulók száma, akiket nagy buszokkal szállítanak a településre.

Hallstatt 2006-ban egy dél-koreai drámában szerepelt, Kínában pedig megépítették a város másolatát, ezek mind növelték a település népszerűségét. Tavasszal a város egy szelfiellenes, az Alpok hegyeit eltakaró kerítéssel próbált védekezni a turisták ellen. Sok látogató egyébként ezért az egyetlen képért utazik Hallstattba. A tapasztalt felháborodás miatt a falat végül eltávolították. Akkor a város polgármestere azt mondta, hogy harmadával csökkenteni akarja a Hallstatton áthaladó buszok számát.

A Covid alatt rájöttünk, milyen rossz a tömegturizmus. Aztán úgy folytattuk, mintha semmi nem történt volna – írtuk korábbi cikkünkben a koronavírus-járvány után a korábbi szintjére visszaállt tömegturizmusról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!