Tizennégy éves kortól szabadon lehetne megváltoztatni a nemet és a keresztnevet Németországban

2023. augusztus 23. – 22:33

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennégy éves kortól mindenki szabadon megváltoztathatja majd a nemét és a keresztnevét Németországban az úgynevezett önrendelkezési törvény tervezete szerint, amelyet szerdán fogadott el a német kormány, írja az MTI.

A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciójának javaslata szerint az önrendelkezési törvény váltja fel a transzneműek helyzetének szabályozására több mint negyven éve bevezetett törvényt, amelyet a legtöbb szakértő diszkriminatívnak és elavultnak tart.

A törvénytervezet legfőbb eleme, hogy

egy egyszerű anyakönyvi hivatali eljárás által 14 éves kortól mindenki önállóan, szabadon határozhatja meg a nemét és a keresztnevét, méghozzá orvosi vizsgálat és pszichológusi szakvélemény nélkül.

Marco Buschmann szövetségi igazságügyi miniszter a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta: sokaknak „talán furcsának tűnhet, mert nem része a mindennapi életüknek”, de a tudományos kutatások alapján régóta ismert, hogy „vannak emberek, akik nem azonosulnak a biológiai nemükkel”. A vizsgálatok kimutatták, hogy ez az igen ritkán előforduló eltérés a biológiai nem és a szexuális identitás között nem betegség, de az állam mégis évtizedekig betegként kezelte az érintetteket és megnehezítette az életüket. Az új jogszabály ezen a helyzeten változtat, kiindulva az alkotmánybíróság álláspontjából, miszerint a szexuális önazonosság megteremtése a személyiség szabad kibontakoztatásának része, amelyet az államnak tiszteletben kell tartania – fejtette ki a miniszter.

Szerinte az önrendelkezési törvény csupán némileg könnyebbé teszi a biológiai nemükkel azonosulni nem tudó emberek életét, a többi ember életét pedig egyáltalán nem befolyásolja, így nem is foszt meg senkit semmitől. A törvénynek „semmi, de egyáltalán semmi köze” a biológiai nem orvosi megváltoztatását célzó beavatkozásokhoz. A nemátalakító műtéteket „nagyon szigorú előírások szabályozzák, különösen ha kiskorúakról van szó”, és német orvosok nem is végeznek ilyen beavatkozásokat – hangsúlyozta az FDP politikusa.

Szerinte a biológiai nem és a szexuális önazonosság eltérése miatt az identitáskeresés „nem divatjelenség, nem móka és kacagás”, hanem súlyos konfliktusokat és hosszú ideig tartó belső vívódást jelent.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!