Lemondott Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke

2023. augusztus 22. – 21:06

Másolás

Vágólapra másolva

Benyújtotta lemondását az európai bizottsági tagságáról a magyar kormányt többször is élesen kritizáló Frans Timmermans ügyvezető alelnök, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos. Timmermans úgy döntött, hogy jelöltként indul a holland választásokon – derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

A 62 éves Timmermans a Munkáspárt (PvdA) és a Baloldali Zöldek (GL) közös jelöltje lehet a november 22-re kiírt, előrehozott holland parlamenti választásokon. Indulása szándékát egyébként már júliusban bejelentette. A politikus lassan 10 éve dolgozik az Európai Bizottságban, 2014-ben kezdődő uniós ciklusban a többek között jogállamiságért felelős uniós biztos és alelnök volt.

Timmermans neve Magyarországon onnan lehet ismert, hogy mikor a jogállamiságért felelt, több alkalommal is élesen kritizálta a magyar kormányt. 2019-ben például történelmi kockázatnak nevezte Orbán Viktort és kormányát. Orbán ezért Soros emberének titulálta, amire Timmermans annyit válaszolt, hogy akkor aggódna, ha Orbán dicsérné. Timmermans tavaly nyáron reagált a magyar miniszterelnök beszédére is, amiben azt mondta, hogy „mi nem vagyunk kevert fajúak”. A holland politikus annyit posztolt, hogy „egy faj vagyunk”.

A Mark Rutte vezette kormány júliusban lemondásra kényszerült, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról. Mark Rutte szintén több alkalommal bírálta a magyar kormányt. A holland politikusnál – aki most teljesen visszavonul – egyébként csak egy miniszterelnök volt régebb óta hatalmon az EU-ban: Orbán Viktor.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!