15 órára egy felvonó fülkéjében ragadt egy diákcsoport 350 méteres magasságban Pakisztánban

2023. augusztus 22. – 22:25

Másolás

Vágólapra másolva

15 órán át tartó, éjszakába nyúló dráma után sikerült a pakisztáni hatóságoknak mindenkit kimenteni egy meghibásodott és megállt drótkötélpályás felvonó fülkéjéből. Az ország északi részén, a hegyvidéken fekvő felvonó kabinja akkor állt meg, amikor az azt tartó egyik drótkötél elszakadt. A kabinban egy diákcsoport és a tanáraik voltak, hat gyerek és két felnőtt, egy folyóvölgy fölött haladtak el éppen 350 méteres magasságban. Itt, a szédítő mélység fölött lógva töltötték a következő 15 órát, miközben rájuk is sötétedett.

A helyszín és az erős szél nagyon megnehezítette a mentést, végül a pakisztáni hadsereg helikoptereit és kommandósait is bevetették, miközben a helyi tévék az egészet élőben közvetítették.

Pakisztánban az ilyen drótkötélpályás felvonók egyébként nem feltétlenül a turistákat célozzák, sok helyen ez a közlekedés leghatékonyabb eszköze a hegyvidéken, ezzel járnak az emberek munkába, vagy a gyerekek iskolába. Rendszeresek a balesetek, és akár a halálesetek is, mert jellemzően nincsenek túl jól karban tartva ezek a szerkezetek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!