15 órára egy felvonó fülkéjében ragadt egy diákcsoport 350 méteres magasságban Pakisztánban

2023. augusztus 22. – 22:25

Másolás

Vágólapra másolva

15 órán át tartó, éjszakába nyúló dráma után sikerült a pakisztáni hatóságoknak mindenkit kimenteni egy meghibásodott és megállt drótkötélpályás felvonó fülkéjéből. Az ország északi részén, a hegyvidéken fekvő felvonó kabinja akkor állt meg, amikor az azt tartó egyik drótkötél elszakadt. A kabinban egy diákcsoport és a tanáraik voltak, hat gyerek és két felnőtt, egy folyóvölgy fölött haladtak el éppen 350 méteres magasságban. Itt, a szédítő mélység fölött lógva töltötték a következő 15 órát, miközben rájuk is sötétedett.

A helyszín és az erős szél nagyon megnehezítette a mentést, végül a pakisztáni hadsereg helikoptereit és kommandósait is bevetették, miközben a helyi tévék az egészet élőben közvetítették.

Pakisztánban az ilyen drótkötélpályás felvonók egyébként nem feltétlenül a turistákat célozzák, sok helyen ez a közlekedés leghatékonyabb eszköze a hegyvidéken, ezzel járnak az emberek munkába, vagy a gyerekek iskolába. Rendszeresek a balesetek, és akár a halálesetek is, mert jellemzően nincsenek túl jól karban tartva ezek a szerkezetek.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!