A frankfurti reptéren akkora víz állt, hogy ki sem tudtak szállni az utasok a gépből

2023. augusztus 17. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Károkat és közlekedési fennakadásokat okozott a vihar Németország nyugati és középső részén csütörtökre virradó éjjel. A térségen erős széllökésekkel és felhőszakadással áthaladó vihar miatt a frankfurti repülőtéren, Németország legnagyobb forgalmú repülőterén csaknem hetven járatot töröltek, mert a futópályák és a terminálok közötti területen, az úgynevezett előtéren – ahol az utasok ki- és beszállnak és a gépek tankolnak – helyenként 50 centiméter magas vízoszlop alakult ki.

A vihar Hessen tartomány mellett Észak-Rajna-Vesztfáliában és Türingiában is sok helyütt okozott áradásokat és kisebb földcsuszamlásokat, rongált meg épületeket és csavart ki fákat. A Ruhr-vidéki Gelsenkirchenben a csatornahálózatot gyorsan túlterhelő mennyiségű csapadék miatt a város alacsonyabb fekvésű részén több utcán másfél méter magas oszlopban hömpölygött az esővíz.

Elöntötte a víz a prágai Állami Opera felújított épületének alagsorát szerdán este, amikor nagy erejű, jégesővel kísért szélvihar söpört végig Közép-Csehországon. A 2020-ban átadott épület alagsorában van egyebek között a színpadot mozgató technika egy része, a próbatermek és a színházi kellékek raktárai is. A prágai tűzoltóság szóvivője szerint víz került néhány újonnan rekonstruált terembe is, vélhetően jelentős károk keletkeztek.

A szélvihar idején villámcsapás érte a közszolgálati televízió prágai főépületén lévő antennarendszert is, emiatt az egyes csatorna adása rövid ideig szünetelt. A kiadós esővel kísért szélvihar szerdán este fennakadásokat okozott a prágai tömegközlekedésben és a regionális vasúti közlekedésben is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!