Tenerifén öt falut kellett evakuálni az erdőtűz miatt

2023. augusztus 17. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyolországi Tenerife szigetén pusztító erdőtűz miatt több területet is evakuálni kellett szerda reggel. A tűz kedden indult a sziget északkeleti partvidékének természetvédelmi területéről, és már több mint 800 hektáron terjedt el, írja a BBC.

A helyi hatóságok lezárták a Teide vulkán, Spanyolország legmagasabb hegycsúcsa körüli erdőbe vezető utat. A terület felett helikopterek permetezik a vizet. Szerda estig nem volt fennakadás Tenerife déli és északi repülőterén.

Frissítés 2023. 08. 17. 12:55-kor: Helyi információink szerint a Teidére vezető utakat csütörtökön mind lezárták, kivéve a nyugati oldalról odavezető utat. Már körülbelül 2600 hektár ég, jelenleg kontroll nélkül, ugyanis az erős szél nem kedvez az oltásnak. Sokan próbálnak segíteni a környező szigetekről is. A tűz a sziget közepén terjed, így egyelőre Tenerife turisták által leginkább látogatott dél-nyugati részét nem érinti.

Fotó: Borja Suarez / Reuters
Fotó: Borja Suarez / Reuters

A fokozódó erdőtüzek miatt csütörtökön kijárási tilalmat hirdettek Tenerife legnagyobb városában, La Esperanzában. Arra kérik a lakosságot, hogy a füst miatt maradjanak az otthonaikban, és ne végezzenek semmilyen szabadtéri tevékenységet.

A Kanári-szigeteket hőhullám sújtja, nagy a szárazság, ez pedig növeli az erdőtüzek kialakulásának esélyét. Ezen a nyáron a világ több pontján tomboltak erdőtüzek, többek között Dél-Európában, Észak-Afrikában, Kanadában és Hawaiin.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!