Több mint hatvanan halhattak meg egy menekülteket szállító hajón, ami egy hónapig vesztegelt a tengeren

2023. augusztus 17. – 07:05

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint hatvan ember halhatott meg egy menekülteket szállító hajón, amit a nyugat-afrikai Zöld-foki-szigeteknél találtak meg, a hajó több mint egy hónapja a tengeren vesztegelt, írja a BBC. Harmincnyolc embert, köztük gyerekeket is sikerült kimenteni, a hajón rekedt emberek szinte mind Szenegálból származnak.

A hajót először hétfőn látták – közölte a rendőrség az AFP hírügynökséggel. Az első jelentések szerint a hajó elsüllyedt, de később a Zöld-foki-szigetekhez tartozó Sal szigetétől közel 320 kilométerre látta egy spanyol halászhajó, amely ezután riasztotta a hatóságokat.

A túlélők között négy 12 és 16 év közötti gyermek is van – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője.

A hajó július 10-én hagyta el a szenegáli Fasse Boye halászfalut 101 emberrel a fedélzetén. Moda Samb, a falu egyik választott tisztségviselője az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a hajón tartózkodók közül szinte mindenki a közösségben nőtt fel, néhány helyi család még mindig arra vár, hogy megtudják, rokonaik a túlélők között vannak-e.

A Zöld-foki Köztársaság globális fellépést sürget a migráció kezelésére, hogy ne fordulhassanak elő az ehhez hasonló tragédiák.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!