A lengyel miniszterelnök népszavazást tartana az EU menekültügyi reformjáról

2023. augusztus 14. – 07:51

Másolás

Vágólapra másolva

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök népszavazást kezdeményezne az Európai Unió új menekültügyi reformjáról – írja a Guardian.

A tagállamok még június elején fogadták el közös álláspontjukat az uniós menekültügyi reform két kulcseleméről. Ezekkel szigorúbb, határon zajló eljárások és a menedékkérők visszaküldését könnyítő szabályok mellett bevezetnék a kötelező szolidaritást. Utóbbi azt jelentené, hogy ha egy tagállamot túlságosan leterhelnek a menedékkérők, egy részüket szétosztanák a többi ország között, amit pénzzel vagy egyéb módon, például személyzet küldésével lehetne kiváltani. A magyar és a lengyel kormány értelmezésében ez kötelező befogadás vagy büntetés. Bővebben itt írtunk a tagállamok alkujáról.

Morawiecki most bejelentette, hogy népszavazást szeretne tartani a kérdésben, és azt kérdezné meg a lengyelektől, hogy

hajlandóak lennének-e befogadni „a Közel-Keletről és Afrikából érkező illegális bevándorlók ezreit”.

A miniszterelnök az október 15-i országgyűlési választásokkal egy napon tartaná meg a népszavazást is. A választáson Morawiecki is újraindul a miniszterelnöki székért a jobboldali Jog és Igazság (PiS) párt színeiben. A választási kampány központi kérdései közé tartozik az illegális migráció és a határok biztonságának kérdése (Lengyelország a napokban tízezer katonát vezényelt a belarusz határra).

A népszavazási tervet egy videóüzenetben jelentette be a lengyel miniszterelnök. A videóban felvételeket mutatott be utcai zavargásokról, lángoló autókról és kukákról, betört kirakatokról, sőt, az egyik jelenetben egy fekete bőrű férfi látható, amint egy nagy kést nyalogat. A képeket a PiS vezetője, Jarosław Kaczyński hangja kíséri, aki azt kérdezi: „Azt akarjátok, hogy ez Lengyelországban is megtörténjen? Azt akarjátok, hogy ne legyetek többé a saját országotok urai?”

A párt már korábban felhívta a figyelmet a Belarusz irányából érkező illegális határátlépők megemelkedett számára. Idén már 19 ezren érkeztek az országba a nem uniós tagállam irányából, szemben a tavalyi 16 ezerrel. A párt szerint az érkezők között afrikai és közel-keleti menekültek vannak.

Bár a háború kitörése óta Lengyelország közel egymillió ukránnak adott menedéket, az ország a 2015-ös menekültválság óta ellenzi a muszlim, Afrikából és a Közel-Keletről érkező menekültek befogadását, arra hivatkozva, hogy veszélyeztetik a lengyel kultúrát és a keresztény vallást.

A közelgő népszavazáson a választóknak más témákban is fel fognak tenni kérdéseket, többek között arról, hogy támogatják-e a nyugdíjkorhatár emelését –amelyet a nők esetében 60 évre, a férfiak esetében 65 évre csökkentettek –, valamint az állami tulajdonú vállalatok privatizációját.

A lengyel választási kampány hangulatát jól jelzi, hogy egy közelmúltbeli politikai rendezvényen Kaczyński azzal fenyegetőzött, hogy az unió erdőprivatizációs tervei megakadályoznák a lengyeleket a gombaszedésben. „Megvan ez a szabadságunk. Elmehetünk gombát szedni. Ez a szabadságunk része, és nem hagyjuk, hogy ezt a szabadságot ellopják tőlünk” – fogalmazott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!