Tökéletes gőzgyűrűket eregetett az Etna, lezárták a cataniai repteret

2023. augusztus 14. – 11:28

Tökéletes gőzgyűrűket eregetett az Etna, lezárták a cataniai repteret
Az Etna 2023. augusztus 10-én – Fotó: Salvatore Allegra / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A júliusi tűzeset után ismét lezárták a cataniai repülőteret, ezúttal az Etna legújabb kitörése miatt, amely vasárnap késő délután kezdődött – írta a Catania Today.

Vasárnap 18:30-tól fokozatosan erősödő vulkáni aktivitást észleltek a vulkanológusok az Etna délkeleti kráterében, ahonnan este felé egy kevés láva is kicsordult déli irányban. A kilövellt hamu miatt a közeli légteret lezárták, ezért hétfő 13 óráig minden induló és érkező járatot töröltek a cataniai reptérről, a gépeket Szicília más repülőtereire irányítják át.

Az Etna mostani aktivitásának az érdekessége, hogy a vulkán szinte tökéletes gőzgyűrűket eregetett magából. A gyűrűk a vulkáni nyílásokból felszabaduló füst, gőz és más gázok keverékéből keletkeznek, és akár több percig is a levegőben maradhatnak, mielőtt végleg eltűnnének.

Az Etna gőzgyűrűi 2023. augusztus 14-én – Fotó: Salvatore Allegra / AFP Az Etna gőzgyűrűi 2023. augusztus 14-én – Fotó: Salvatore Allegra / AFP
Az Etna gőzgyűrűi 2023. augusztus 14-én – Fotó: Salvatore Allegra / AFP

Július 23-án Boris Behncke, az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet vulkanológusa, aki Szicíliában, az Etna mellett dolgozik, azt írta a Twitteren, hogy a vulkán már körülbelül egy hete tucatnyi gőzgyűrűt bocsát ki a Bocca Nuova kráterében lévő nyílásból.

Az Etna gőzgyűrűinek titka valószínűleg a Bocca Nuova kráterben lévő szellőzőnyílás alatti csatorna alakjában rejlik. A Scientific Reports című folyóiratban február 9-én közzétett tanulmányukban a kutatók számítógépes modell segítségével szimulálták a gázgyűrűk kialakulását, és megállapították, hogy a tökéletes gyűrű formához a magmacsatorna tetején lévő gázbuborékokból történő gyors gázkibocsátás és a kibocsátó nyílás alakjának szabályossága szükséges – írta a Live Science.

Európa legmagasabb és egyik legaktívabb vulkánja májusban is produkált egy kisebb kitörést.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!