Kampánykörútján lőtték fejbe az egyik ecuadori elnökjelöltet

2023. augusztus 10. – 06:48

Kampánykörútján lőtték fejbe az egyik ecuadori elnökjelöltet
Fernando Villavicencio kampányol augusztus 9-én Quito egy iskolájában, ahonnan kifelé menet meggyilkolták – Fotó: Karen Toro / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kampányrendezvényén gyilkolták meg az egyik ecuadori elnökjelöltet. Fernando Villavicencio szerdán egy iskolában tartott gyűlést Quito városában, az épületből kifelé jövet pedig fejbe lőtték, írja a BBC.

A gyilkosságot a jelenlegi elnök, Guillermo Lasso – aki nem indul újra – erősítette meg, és azt mondta, az nem marad büntetlenül.

A támadásról videó is kering a neten:

Az ügyészség szerint a lövöldözésekben kilenc ember sebesült meg, köztük egy parlamentiképviselő-jelölt és két rendőr. A gyanúsított szintén meghalt, miután lövöldözésbe kezdett a biztonságiakkal. Hat embert őrizetbe vettek.

Az országban háromnapos gyászt rendeltek el.

A Kolumbia és Peru közé ékelődő, Magyarországnál háromszor nagyobb, 18 milliós lakossággal rendelkező országban felfutóban vannak az erőszakos cselekmények, melyekért a Guillermo Lasso elnök vezette kormányzat az Andok hágóin keresztül folytatott kokaincsempészetben érdekelt bandákat teszi felelőssé.

A gyilkosság helyszíne – Fotó: Karen Toro / Reuters
A gyilkosság helyszíne – Fotó: Karen Toro / Reuters

A kartellek növekvő jelenléte központi témája az idei elnökválasztási kampánynak, maga Villavicencio is a biztonság és a korrupció elleni küzdelem mellett kampányolt. Pár nappal ezelőtt azt is mondta, egy kokaincsempészettel foglalkozó banda vezetője megfenyegette őt.

Villavicencio pártja, az Építő Mozgalom (Movimiento Construye) az X-en (egykori Twitter) arról számolt be, hogy a merénylettel párhuzamosan fegyveresek a párt egyik irodáját is megtámadták Quitóban. A párt korábban azt fontolgatta, hogy a politikai erőszak miatt felfüggeszti a kampányt, de Villavicencio ezt ellenezte. „Gyávaság lenne hallgatni és elbújni, amikor bűnözők gyilkolják az állampolgárokat” – mondta erről az MTI szerint.

Az elnökválasztás első fordulóját augusztus 20-án így is megtartják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!