Kampánykörútján lőtték fejbe az egyik ecuadori elnökjelöltet

2023. augusztus 10. – 06:48

Kampánykörútján lőtték fejbe az egyik ecuadori elnökjelöltet
Fernando Villavicencio kampányol augusztus 9-én Quito egy iskolájában, ahonnan kifelé menet meggyilkolták – Fotó: Karen Toro / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kampányrendezvényén gyilkolták meg az egyik ecuadori elnökjelöltet. Fernando Villavicencio szerdán egy iskolában tartott gyűlést Quito városában, az épületből kifelé jövet pedig fejbe lőtték, írja a BBC.

A gyilkosságot a jelenlegi elnök, Guillermo Lasso – aki nem indul újra – erősítette meg, és azt mondta, az nem marad büntetlenül.

A támadásról videó is kering a neten:

Az ügyészség szerint a lövöldözésekben kilenc ember sebesült meg, köztük egy parlamentiképviselő-jelölt és két rendőr. A gyanúsított szintén meghalt, miután lövöldözésbe kezdett a biztonságiakkal. Hat embert őrizetbe vettek.

Az országban háromnapos gyászt rendeltek el.

A Kolumbia és Peru közé ékelődő, Magyarországnál háromszor nagyobb, 18 milliós lakossággal rendelkező országban felfutóban vannak az erőszakos cselekmények, melyekért a Guillermo Lasso elnök vezette kormányzat az Andok hágóin keresztül folytatott kokaincsempészetben érdekelt bandákat teszi felelőssé.

A gyilkosság helyszíne – Fotó: Karen Toro / Reuters
A gyilkosság helyszíne – Fotó: Karen Toro / Reuters

A kartellek növekvő jelenléte központi témája az idei elnökválasztási kampánynak, maga Villavicencio is a biztonság és a korrupció elleni küzdelem mellett kampányolt. Pár nappal ezelőtt azt is mondta, egy kokaincsempészettel foglalkozó banda vezetője megfenyegette őt.

Villavicencio pártja, az Építő Mozgalom (Movimiento Construye) az X-en (egykori Twitter) arról számolt be, hogy a merénylettel párhuzamosan fegyveresek a párt egyik irodáját is megtámadták Quitóban. A párt korábban azt fontolgatta, hogy a politikai erőszak miatt felfüggeszti a kampányt, de Villavicencio ezt ellenezte. „Gyávaság lenne hallgatni és elbújni, amikor bűnözők gyilkolják az állampolgárokat” – mondta erről az MTI szerint.

Az elnökválasztás első fordulóját augusztus 20-án így is megtartják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!