Lengyelország és Litvánia azt fontolgatja, hogy lezárja Belarusszal közös határát

2023. július 28. – 20:18

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország és Litvánia azt fontolgatja, hogy lezárja Belarusszal közös határát a Wagner zsoldoscsoport jelentette kockázatok miatt – közölte pénteken a litván belügyminiszter-helyettes.

Litvánia többször figyelmeztette nyugati szövetségeseit, hogy a Wagner zsoldosok menedékkérőknek álcázva próbálhatják átlépni Belarusz és az EU-tagállamok határát, vagy menekültekkel kapcsolatos provokációkat rendezhetnek.

Alekszandr Lukasenko belarusz vezető július elején arról beszélt, hogy a Wagner-csoport harctéren szerzett tapasztalatait a belarusz hadsereg is hasznosíthatná, ezért meghívta a Wagner tisztjeit, hogy vegyenek részt a belarusz katonák kiképzésében.

A zsoldosok a lázadásnak véget vető alku részeként lehetőséget kaptak arra, hogy Belaruszba távozzanak, vagy beolvadjanak az orosz reguláris hadseregbe. A Wagner-csoport lázadásáról és a Belarusz nyújtotta békeakcióról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Korábban műholdfelvételek láttak napvilágot egy katonai létesítményről Oszipovicsi városában, az ukrán határtól 230 kilométerre északra. Elemzők szerint itt épül a Wagner-zsoldosok tábora, ahol akár több ezer katona is állomásozhat majd. Ugyanakkor a Wagner belaruszi jelenléte nem jelenti azt, hogy onnan terveznének újabb inváziót indítani Ukrajna ellen. Az ukrán hírszerzés kizárta a Belarusz irányából érkező támadás lehetőségét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!