Erdőtűz pusztít Portugáliában is, több száz tűzoltó próbálja oltani a lángokat

2023. július 26. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas erdőtűz pusztít Portugáliában, kedd délután óta több száz tűzoltó a helyiek segítségével próbálja megfékezni a lángokat a Sintra-Cascais nemzeti park környékén, amely a népszerű Cascais nyaralóhely közelében található – közölték a helyi hatóságok. Az erdőtűz helyi idő szerint kedd délután 5 órakor pattant ki a Lisszabontól nyugatra található, mintegy 56 négyzetkilométeren elterülő Sintra-Cascais nemzeti park területén.

Az MTI híre szerint az oltáshoz 189 autóval vonult ki több mint 600 tűzoltó, és nappal repülőről is próbálják megfékezni a lángokat. Az egyik környékbeli falu lakói is segítenek a tűzoltásban, vödrökből és tömlőkből locsolva próbálják megállítani a szél által felszított erdőtüzet.

„Attól félünk, hogy a tűz eléri a házakat. Amennyire csak tudunk, próbálunk segíteni az oltásban, de vödrökkel ez nem sokat ér” – mondta egy helyi lakos. A hatóságok szerint egy ház sem rongálódott meg, és komolyabb sérülés sem történt.

Fotó: Pedro Nunes / Reuters
Fotó: Pedro Nunes / Reuters

Cascais polgármestere, Carlos Carreiras szerint az egyik legnagyobb kihívást az akár óránkénti 60 kilométeres széllökések jelentik, ezért elővigyázatosságból több embert is kitelepítettek.

Az uniós adatok szerint Portugáliát idén még elkerülte az Európa déli felén pusztító, halálos áldozatokat is követelő hőhullám, de az országban tavaly az erdőtüzek mintegy 85 ezer hektáron pusztítottak, Portugália területének csaknem egy százalékán, ami a legmagasabb arány az Európai Unióban.

Görögországban már több mint egy hete erdőtüzek pusztítanak. Athén közelében kezdődtek, de mostanra már lángba borult Rodosz, Évia és Korfu szigetének egy része is. Bár egy külföldi állampolgárt őrizetbe vettek gyújtogatásért, a katasztrófával egyértelműen kapcsolatba hozható a Dél-Európában tapasztalható extrém hőhullám.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!