Greta Thunberget rendőrök vitték el egy tüntetésről, pedig épp előtte ítélték el emiatt

2023. július 25. – 00:18

Greta Thunberget rendőrök vitték el egy tüntetésről, pedig épp előtte ítélték el emiatt
Greta Thunberg svéd klímaaktivistát elviszik a rendőrök, miután részt vett egy újabb klímaakcióban a svédországi Malmöben – Fotó: Andreas Hillergren / Reuters / TT News Agency

Másolás

Vágólapra másolva

Greta Thunberg klímaaktivistát hétfőn erőszakkal távolította el a rendőrség egy tüntetésről a svédországi Malmöben, néhány órával azután, hogy a helyi bíróság pénzbírsággal sújtotta, amiért a múlt hónapban egy hasonló tüntetésen nem engedelmeskedett a rendőrség felszólításának – írja a Reuters.

Thunberg abszurdnak nevezte azt, hogy azok fizetnek, akik a tudományért küzdenek. Az aktivista és a Reclaim the Future csoport június 19-én a malmői kikötőben blokkolták olajszállító teherautók útját. Azért emeltek vádat ellenük, mert a rendőrség felszólítására sem távoztak a helyszínről.

A hétfői ítélethirdetés után Thunberg és más aktivisták visszamentek a malmői kikötőbe, de a rendőrség ismét elvitte őket, mert akadályozták a forgalmat.

Thunberg korábban azt mondta a bíróságnak, hogy tettei indokoltak voltak. „Úgy vélem, hogy olyan vészhelyzetben vagyunk, amely életet, egészséget és vagyont fenyeget” – mondta. A bíróság arra kötelezte Thunberget, hogy fizessen 1500 svéd koronát (nagyjából 50 ezer forint), valamint további 1000 koronát (32 ezer forint) a svédországi bűncselekmények áldozatai számára létrehozott alapba. A bírságot az aktivista bejelentett jövedelmének arányában szabták ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!