A szlovák külügyminisztérium is behívatta a magyar nagykövetet Orbán tusványosi beszéde miatt

2023. július 24. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

A román után a szlovák külügyminisztérium is behívatta a magyar nagykövetet, miután Orbán Viktor szombaton Tusványoson Szlovákiáról mint „elszakított országrészről” beszélt, írja a Napunk.

„Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország egyformán utódállamai Ausztria–Magyarországnak. A mai Magyarországtól ezért semmit nem szakíthattak el” – írja a lapnak küldött állásfoglalásában a szlovák külügyminisztérium.

„Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan. Ismételjük ezért, hogy a Magyarországgal való normális és nyugodt kapcsolatok fenntartása áll érdekünkben, de a kölcsönös érzékenységek szem előtt tartásával és tiszteletben tartásával.

A magyar miniszterelnök aktuális kijelentései nem ebbe az irányba tartanak.

A külügyminisztérium ezért Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek az elszakított országrészeken való munkával kapcsolatos kijelentései miatt behívatta Magyarország nagykövetét, és magyarázatot kért tőle a magyar miniszterelnök szavaira” – zárja közleményét a külügy.

Orbán Viktor beszél Tusnádfürdőn – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Orbán Viktor beszél Tusnádfürdőn – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Hétfő reggel a bukaresti magyar nagykövetet is a román külügyminisztériumba kérették. Szijjártó Péter szerint „a találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni. A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva.”

Csehország szuverén állam és kormánya saját nemzeti érdekeit védi – reagált vasárnap Petr Fiala cseh miniszterelnök Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn elhangzott beszédére.

Orbán azt mondta: az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, „az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!