Spanyol választás: a konzervatívok győztek, de a szélsőjobbal együtt is kevesen vannak

2023. július 23. – 22:39

Spanyol választás: a konzervatívok győztek, de a szélsőjobbal együtt is kevesen vannak
Alberto Núñez Feijóo leadja a szavazatát – Fotó: Juan Medina / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Bár pontos végeredmény csak éjfél körül várható, az exit pollok alapján a vasárnapi spanyol előrehozott választáson a jobbközép-konzervatív Néppárt (Partido Popular – PP) kapta a legtöbb szavazatot. A PP a 350 fős alsóházban várhatóan 145-150 közötti mandátumot kap a parlamentben, az eddig kormányzó balközép Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) pedig 112-118-at. A kisebbek közül a szélsőjobboldali Vox eredménye érdekes még nagyon, ők 24-31 közötti mandátumra számíthatnak. A PP valószínűleg csak a Voxszal együtt tud majd kormánykoalíciót alapítani, mivel a Néppártnak nincs egyedüli többsége.

Pedro Sánchez miniszterelnök azután írt ki előrehozott választásokat, hogy a PSOE a május végi helyhatósági választásokon elbukta a tartományok és nagyvárosok többségét az addig ellenzéki Néppárttal szemben. Nemcsak a PSOE, de a velük kormányzó radikális baloldali Unidas Podemos is veszített népszerűségéből, miközben a Vox megduplázta a tartományi parlamenti képviselői számát.

Sánchez jelenleg csak akkor maradhat az ország élén, ha a PP és a Vox nem tud megegyezni és a PP jelöltje, Alberto Núñez Feijóo nem kapja meg a miniszterelnökséghez szükséges 176 szavazatot. Ekkor a PSOE próbálkozhat majd koalícióalakítással, de kevés az esély arra, hogy így alakulnak a dolgok.

Július 1-től Spanyolország tölti be az EU soros elnökségét, és noha a két nagy párt között nem látszik lényeges különbség a legfontosabb kérdésekben, sok mindenen változtathat, ha bekerül a kormánykoalícióba a Vox.

FRISSÍTÉS 23:25-kor:

A szavazatok több mint 95%-ának feldolgozásánál már tisztább a kép, és látszik, hogy az exit pollok túlbecsülték a PP-t. Majdnem teljes feldolgozottságnál a PP csak 136 mandátummal nyerte a választásokat, a PSOE 122 mandátumot szerzett, az új baloldali Sumar 31-et, a Vox pedig 33-at. 136+33 viszont kevesebb mint 176, ami azt jelenti, hogy a Néppárt és a szélsőjobb nem lesz elég kormánykoalícióhoz. Hetekig, akár hónapokig tartó tárgyalássorozat várható, miközben a PSOE megpróbál majd megegyezni a Sumarral és a kisebb pártokkal. Végső soron az sem zárható ki, hogy senkinek sem sikerül majd koalíciót alakítania és végül új választás lesz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!